CEO-ul unei companii americane îşi reduce propriul venit pentru a oferi angajaţilor salariul minim de 70.000 de dolari pe an

0

Un studiu despre fericire l-a convins pe CEO-ul unei companii americane să ofere tuturor angajaţilor salariul minim de 70.000 de dolari pe an. Dan Price (foto jos), fondatorul companiei Gravity Payments, susţine că a citit acest studiu despre fericire şi astfel i-a venit ideea de a face ceva pentru bunăstarea emoţională a angajaţilor lui. Studiul susţine că această bunăstare emoţională (definită drept “calitatea emoţională a experienţei zilnice a unui individ, frecvenţa şi intestitatea experienţelor precum bucuria, stresul, tristeţea, furia şi afecţiunea, care fac viaţa cuiva plăcută sau neplăcută”) depinde de venitul fiecărui individ, până la un punct – un punct tradus în suma de aproximativ 75.000 de dolari pe an.

 

 

Luni după-amiaza, Dan Price şi-a surprins toţi cei 120 de angajaţi anunţându-i că planul său este ca, în următorii trei ani, să crească nivelul salariului minim din companie până la 70.000 de dolari anual, pentru toată lumea. Price a pus bazele companiei sale din Seattle în anul 2004, pe când avea 19 ani; obiectul de activitate al firmei îl reprezintă procesarea plăţilor cu cărţi de credit. Cum anume va putea să plătească un salariu minim de 70.000 de dolari anual fiecărui angajat? Îşi va reduce propriul salariu, care este de aproape un milion de dolari anual, la… 70.000 de dolari. Totodată, va folosi, în acest scop, şi aproape 80% din profitul anticipat de 2,2 milioane de dolari al companiei, pentru anul în curs.

Salariul mediu în companie este, acum, de 48.000 de dolari pe an. Iniţiativa fondatorului companiei va creşte salariile a cel puţin 70 de angajaţi, dintre care 30 vor avea un salariu dublu faţă de cel din prezent, în aceste condiţii. Price consideră că discrepanţa salarială dintre el şi un angajat obişnuit este “ridicolă, absurdă” şi mărturiseşte că singurele sale “extravaganţe” sunt snowboarding-ul şi achitarea notei de plată la bar. Conduce un Audi vechi de 12 ani, primit în regim “barter” de la un vânzător local de maşini. Şi-a pornit afacerea în camera de cămin, când era student, cu bani primiţi de la fratele lui mai mare; acum, procesează tranzacţii de 6,5 miliarde de dolari, pentru mai mult de 12.000 de afaceri.

Pentru Dan Price, iniţiativa aceasta nu este o scamatorie cu scop publicitar şi nici vreo tentativă de a câştiga capital politic, spune chiar el. S-a inspirat din poveştile reale ale prietenilor săi, care s-au plâns despre cât de greu le este să facă economii, chiar şi cu salarii mai mari decât minimul federal de 7,25 de dolari pe oră. Şi-a propus să facă un gest care să combată problema inegalităţii salariale, financiare, dar fără să crească, deloc, costurile serviciilor oferite clienţilor companiei. Îşi va menţine salariul său la minimul de 70.000 de dolari până când compania va ajunge din nou să aibă profitul pe care îl are în momentul de faţă, când noua schemă salarială va intra în vigoare. Studiul despre fericire care l-a inspirat pe Price este semnat de Angus Deaton şi Daniel Kahneman, psiholog câştigător al unui premiu Nobel.

 

Citiţi întreaga poveste pe The New York Times.

 

Sursa şi foto: NY Times

 

Puteţi citi şi:

De ce au nevoie bărbaţii pentru a fi fericiţi

Un milionar britanic şi-a dedicat viaţa creşterii gorilelor şi eliberării lor în sălbăticie

Un oligarh rus a renunţat la bogăţie, pentru a trăi ca un ţăran obişnuit

De ce ştiinţa ne recomandă să dăm banii pe experienţe, nu pe lucruri

Obsesia pentru posesiune materială ne face mai deprimaţi şi mai anxioşi

 

Nu îi contrazicem pe cercetătorii americani, dar, uneori, fericirea (cel puţin la nivelul gustului) poate însemna şi o prăjitură delicioasă, pe care o puteţi comanda aici. Poftă bună!


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger