CEO-ul Gabriel Resources: "Am fost citat greşit" în cazul despăgubirilor cerute României pentru proiectul Roşia Montană / Renate Weber: "Reprezint gratuit statul român în proces"

0

Premierul Victor Ponta, susţinut de mai multe voci din media şi mediul politic, a insistat, în ultimele zile, asupra unor eventuale despăgubiri pe care România ar urma să le plătească companiei canadiene Gabriel Resources (acţionar majoritar în cazul proiectului minier de la Roşia Montană) dacă acest proiect nu va fi pornit (respectiv, dacă nu se adoptă legea specială pentru Roşia Montană). Informaţii despre aceste despăgubiri au apărut şi în presa canadiană, însă ieri CEO-ul companiei Gabriel Resources a declarat că ar fi fost citat greşit în legătură cu acest aspect.

 

 

Publicaţia canadiană The Globe and Mail a scris, dându-l ca sursă pe Jonathan Henry, CEO Gabriel Resources, că această companie va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul României va respinge săptămâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montană. „În cazul în care Camera Deputaţilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficială de începere a litigiului pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale de investiţii, pentru a obţine până la 4 miliarde de dolari SUA”, ar fi spus Henry în interviul acordat la Londra, potrivit publicaţiei canadiene, citează agenţia de presă Mediafax. Henry ar mai fi spus şi că Gabriel Resources are „un caz solid: cazul nostru este foarte puternic şi vom face public faptul că efortul României de atragere a investiţiilor străine va avea mult de suferit”, ar fi afirmat Henry. Potrivit The Globe and Mail, şeful Gabriel Resources se aşteaptă ca Senatul să respingă joi proiectul de lege care ar permite deschiderea minei. Decizia, pentru sau contra, va deveni obligatorie numai după ce proiectul va fi votat în Camera Deputaţilor.

Reacţia lui Henry a venit în aceeaşi zi în care au fost publicate declaraţiile atribuite lui: „Ca o clarificare a declaraţiilor publicate în numele meu în presa internaţională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetăţenii săi, pentru Guvernul României şi pentru Parlament. Doar românii şi Romania vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele – şi nici Gabriel Resources nu face excepţie – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României”, afirmă CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, într-o precizare transmisă de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit, marţi, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat şi, totodată, aviz negativ şi din partea Comisiei Juridice a Senatului. Declaraţia de ieri a CEO-ului Gabriel Resources a fost preluată şi de presa mainstream din România, fiind interpretată în note diferite, deşi, în esenţă, nu neagă faptul că Gabriel Resources ar putea intenta un proces statului român dacă nu obţine demararea proiectului. Într-o intervenţie telefonică în direct la un post de televiziune şi, ulterior, pe contul său de Facebook, europarlamentarul Renate Weber s-a oferit să reprezinte gratuit statul român într-un eventual proces cu Gabriel Resources, dacă se va ajunge la aşa ceva.

 

Surse: Mediafax, Renate Weber

Foto: Protest pentru Roşia Montană în Toronto, Canada


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger