Centrul Green Mogo, clădirea demonstrativă zero-energie, a fost inaugurat

0

Asociația Greenitiative a inaugurat, de Ziua Pământului, clădirea demonstrativă zero-energie de la Mogoșoaia. Astfel s-a încheiat etapa de modernizare a sediului Asociaţiei Greenitiative, care devine Centrul de instruire şi consiliere energetică Green Mogo.

Centrul Green Mogo își propune să devină un model de colaborare între societatea civilă, mediul academic, cercetare, învățământ preuniversitar și sectorul de business orientat către sustenabilitate energetică. Parte dintre aceste programe au fost deja testate prin colaborarea cu studenți, elevi, firme şi actori locali.

Și elevii însoțiți de profesorii lor vor putea participa la activitățile de la Green Mogo, în trei programe special destinate școlilor. Consilierea si sprijinul comunitar se adresează atât familiilor vulnerabile din Mogoșoaia, pentru a le ajuta să îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor lor, cât și familiilor cu venituri medii și mari care doresc sa construiască ecologic.

„Centrul Green Mogo este, de acum, funcţional, ceea ce ne ajută, dar ne şi obligă să ne urmărim misiunea, aceea de a educa publicul în ce priveşte clădirile verzi şi dezvoltarea comunitară durabilă. Una este să prezinţi ce înseamnă o clădire verde folosind doar cuvinte, dar este mult mai interesant să putem organiza activităţi practice prin care studenţii şi alte persoane interesate să poată înţelege mai bine ce înseamnă construcţie ecologică, cum se folosesc materialele, care sunt tehnologiile cele mai utile”, a explicat Marius Ienculescu-Popovici, preşedintele Greenitiative şi coordonatorul Centrului.

La rândul ei, doamna fizician doctor Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie a discutat despre modul în care schimbarea climei ne afectează vieţile:

„Suntem într-a unsprezecea lună consecutivă de temperaturi record, iar acordul de la Paris presupune ca ţările să-şi asume să păstreze creşterea temperaturii la sub 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. De Ziua Pământului, peste 160 de ţări îşi asumă contribuţia la atenuarea încălzirii globale, pentru că am constatat, cu toţii, că nu se poate acţiona decât împreună, ca societate umană. Dar este la fel de important ce face fiecare dintre noi la nivel local, iată, aici, la Mogoşoaia, de exemplu. Să încercăm să găsim modalităţi prin care adaptarea la noile condiţii climatice să presupună o creştere, şi nu o scădere a standardelor noastre de viaţă.”

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Greenitiative şi sprijinit financiar prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România,


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger