Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului din Baia Mare

0

Tinerii din județul Maramureș care părăsesc sistemul de protecție a copilului pot beneficia de serviciile Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere din Baia Mare, construit de Fundația Hope and Homes for Children cu sprijinul exclusiv al companiei Kaufland România și în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare.

Anual, sute de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt nevoiți să părăsească sistemul de protecție a copilului fără a avea vreun fel de pregătire pentru viața independentă sau, în cele mai fericite cazuri, cu o pregătire extrem de limitată, iar membrii de personal care interacționează cu acești tineri sunt rareori instruiți să-i ajute în acest sens.

Inserția socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul este o componentă esențială a reformei sistemului de protecție a copilului din România. Inițiativa construirii Centrului de Tranzit, Asistenţă, şi Consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului din Baia Mare a pornit de la lipsa severă a sprijinului din partea statului pentru acești tineri și de la faptul că specialiștii din sistem nu au o tradiție a planificării și gestionării eficiente a tranziției tinerilor către viața independentă. Construcția Centrului a început în noiembrie 2015, cu sprijinul financiar al companiei Kaufland România, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Municipiului Baia Mare.

Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere are o capacitate de 19 locuri în garsoniere și a fost realizat cu scopul de a rezolva problema critică a locuirii, dar și a educației și asistării tinerilor vulnerabili pentru ca aceștia să poată începe o viață independentă și să aibă acces la un loc de muncă pe raza județului Maramureș. Aici, tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului beneficiază de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni, precum și de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog și al unui asistent medical. În tot acest timp, ei primesc alocația de hrană, stabilită conform legii, costurile utilităților fiind suportate de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare. După primele 6 luni, tinerii vor trebui să plătească o chirie fixă, iar cei încadrați în grad de handicap vor plăti 50% din sumă.

După inaugurare, Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere este donat SPAS Baia Mare, urmând să funcționeze în continuare sub atenta monitorizare a Hope and Homes for Children. Organizația s-a ocupat și de formarea profesională a specialiştilor din cadrul SPAS Baia Mare care administrează acest proiect, procesul de instruire urmând să continue și după încheierea perioadei de implementare și monitorizare.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger