Centru de date Microsoft, alimentat exclusiv cu energie regenerabilă

0

Cu doi ani în urmă, Microsoft şi-a anunţat planurile de a construi un centru de date alimentat exclusiv cu biogaz, în Wyoming, SUA. Planurile au devenit realitate; centrul de date (nu foarte mare ca dimensiune) este conectat la Centrul Supercomputing al Universităţii din Wyoming, dar nu este deloc legat la reţeaua naţională de energie: este complet autonom şi alimentat numai cu energie regenerabilă.

 

 

Centrul de date are 200 de servere şi foloseşte, pentru alimentare, metan provenit din biogaz obţinut de la o uzină locală de tratare a apei menajere. Gazul este convertit în electricitate printr-un proces electrochimic, de către o celulă convertoare cu capacitate de 300 kilowaţi. Centrul de date foloseşte aproximativ 100 kW din această producţie de energie, iar uzina de tratare a apei foloseşte 150 kW (în completarea necesităţilor sale energetice). Centrul de date are menirea unui program-pilot, care să demonstreze că acest tip de facilităţi pot funcţiona în totalitate cu resurse energetice regenerabile.

Proiectul funcţionează şi datorită faptului că foloseşte un program de management care controlează toate aspectele alimentării cu energie. Programul este dezvoltat  de compania Siemens şi monitorizează atent procesul de producţie a energiei, funcţionarea sistemului şi modul de operare al celulei de convertire a biogazului. Orice posibilă problemă este semnalată din timp – spre exemplu, apariţia unui surplus energetic. Dacă acest centru-pilot va dovedi că poate funcţiona astfel pe termen lung, Microsoft intenţionează să folosească sistemul la scară largă.

 

Sursa şi foto: TH

 

Puteţi citi şi:

Microsoft ar putea cumpăra Winamp şi Shoutcast de la AOL

Microsoft vrea să facă imprimarea 3D accesibilă oricui


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger