Centralele eoliene au efect de încălzire

1

Treptat, aflăm că și tehnologiile verzi au un preț ascuns. Noi studii arată că, pe timpul nopții, centralele eoliene încălzesc de fapt suprafața de pământ aflată dedesubt. Această veste s-ar putea să mai tempereze investițiile în acest sistem de obținere a energiei eoliene.

Folosind datele obținute de la sateliți între 2003 și 2011, oamenii de știință au analizat temperatura de la suprafața scoarței din vestul Texasului, unde este construită una dintre cele mai mari centrale eoliene din lume. Rezultatele au arătat o legătură directă între creșterea temperaturilor nocturne (cu aproape un grad Celsius) și amplasarea centralei.

”Dată fiind capacitatea actuală a centralelor și creșterea estimată a invetițiilor în energie eoliană, cred că aceste centrale ar putea avea efcte considerabile asupra meterologiei locale și regionale,” a declarat pentru Discovery News Liming Zhou, unul dintre autorii studiului publicat în Nature Climate Change.

Centralele eoliene din Texas produc peste 10.000 de megawați, mai mult decât dublul cantității de energie produse în statul apropiat Iowa, ceea ce s-ar traduce în alimentarea a peste trei milioane de locuințe americane. O soluție pentru atenuarea efectului de încălzire ar fi, potrivit cercetării, schimbarea formei lamelelor folosite la turbine. Niște turbine mai mici ar putea elimina această problemă, spun autorii, însă cu prețul unei eficiențe mai scăzute.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Wikipedia

 


Un comentariu

  1. N-aveti decat sa va intoarceti la centralele termoelectrice, cu carbune sau pacura. Exista sute de milioane de automobile ultrapoluante si astia se iau de centralele eoliene. V-as spune o vorba din batrani, dar mi-e rusine.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger