Centrala hidroelectrică care va rezolva criza energetică a Braziliei și va reloca 50.000 de indigeni s-a blocat în tribunal

0

După zeci de ani de proteste împotriva celei de-a treia cea mai mare centrală hidroelectrică din lume, ce urmează să fie ridicată în sălbăticia pădurii tropicale braziliene, guvernul din Brazilia a aprobat acum o lună construcția barajului de la Belo Monte. Însă speranța nu este pierdută pentru comuniățile locale și pentru ecosistemul amenințat de construcție. Săptămâna trecută, un judecător federal a blocat planul, pe motiv că este nevoie de mai multe cercetării pentru stabilirea impactului construcției asupra mediului.

Hotărârea judecătorească de vineri, 25 februarie, a interzis și transferul de fonduri către companiile ce urmează să realizeze construcția, infromează Tree Hugger. Judecătorul Ronald Desterro a spus că Institutul pentru Mediu și Resurse Naturale din Brazilia a dat autorizația de construcție pe 26 ianuarie fără să se asigure că au fost îndeplinite 29 de condiții și fără ca distribuitorul de electricitate deținut de stat, Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco, să ofere informații la 33 de întrebări la care a fost solicitat să răspundă.

Printre condițiile care nu au fost îndeplinite se numără măsuri de garantare a navigabilității pe râurile din regiune, programe de sprijin pentru populațiile indigene afectate și planuri de restaurare a zonele deteriorate. Planurile pentru construcția centralei hidroelectrice cu o capacitate de 11.000 de megawați au fost aprobate în ciuda opoziției grupurilor indigene și a celor de mediu. Dacă proiectul va fi dus la bun sfârșit, aproape 50.000 de hectare de pădure tropicală vor fi rase de pe fața Pământului și alți 50.000 de indigeni vor fi forțați să se strămute.

De partea cealaltă, pentru noul președinte ales al Braziliei, Dilma Rousseff, barajul de la Belo Monte înseamnă un mare pas înainte înspre generarea de electricitate regenerabilă și ieftină, care ar urma să alimenteze 23 de milioane de locuințe și să asigure dezvoltarea din regiune.

Foto: Protest al indigenilor brazilieni împotriva barajului de la Belo Monte/Reuters

Citiți și:

50.000 de indigeni rămân pe drumuri. 23 de milioane de locuințe primesc electricitate

64.000 de copaci plantaţi în 15 minute

Încă o şansă pentru Ariile Protejate. Poate ultima

Amazonul se transformă din “chiuvetă pentru emisii” în sursă de poluare

Trib din Amazon ameninţat de tăietorii ilegali de lemne din Peru

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger