Celulele stem, utile in lupta contra SIDA

0

Cercetatorii americani au descoperit o noua metoda de tratament impotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate in organisme duce la cresterea imunitatii fata de HIV, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Biotechnology.

Virusul HIV ataca celulele sistemului imunitar uman ancorandu-se de unele proteine precise, in special molecula denumita CCR5, relateaza Agerpres. Unele  persoane, purtatoare ale unei mutatii care impiedica aparitia acestei molecule, sunt rezistente la principalele suse ale HIV.

Prin eliminarea genei care corespunde proteinei CCR5 dintr-o celula, ea poate fi protejata impotriva virusului si implicit pot fi protejate persoanele impotriva HIV sau cel putin se pot limita mult efectele la persoanele infectate.

Echipa lui Paula Cannon, de la universitatea din California de Sud, a folosit “degetele de zinc”, o tehnica recenta care permite delimitarea foarte precisa  a partii din genom care urmeaza a fi “decupata”. Cercetatorii au eliminat aceasta gena de celule susa  hematopoietice (celulele la originea globulelor albe, dar si a globulelor rosii si a plachetelor). Prin divizare, aceste celule produc, printre altele, celule imunitare care nu au proteina CCR5.

Ei au introdus apoi aceste celule modificate in corpul soarecilor, inlocuind astfel sistemul lor imunitar cu celule umane, inainte de a-i infecta cu HIV. Dupa  12 saptamani, sistemele imunitare si-au recapatat forta initiala, in timp ce la soarecii care au primit celule stem nemodificate (lotul martor), rata celulelor  din sistemul imunitar a scazut puternic. In plus, la soarecii testati, prezenta HIV a fost foarte redusa.

Urmatoarea etapa consta in incercarea de a transpune aceasta tehnica la om. Un studiu similar este deja in curs de aplicare la Universitatea din Pennsylvania, asupra
unui grup uman, prin modificarea celulelor sistemului imunitar si a celulelor stem.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger