Celulele stem oferă indicii pentru stârpirea cheliei

0

Trezirea celulelor stem inactive din scalp ar putea ajuta la alungarea cheliei, cred cercetătorii americani, observație pe care au realizat-o după ce au analizat mostre de țesut de la o serie de bărbați care au ales calea transplantului de păr. Comparând foliculii scalpurilor cu și fără păr, oamenii de știință au observat că, în ambele cazuri, aceștia conțin același număr de celule stem, însă din zonele pleșuve lipsesc celule adulte numite celule progenitoare.

Celulele stem din scalp se dezvoltă de regulă în celule progenitoare, care la rândul lor duc la dezvoltarea părului, scrie The Independent, însă cele din porțiunile pleșuve par să fi devenit inactive. Noua cercetare sugerează că cea mai obișnuită formă de chelie la bărbați – alopecia androgenică – poate apărea mai degrabă din cauza unor probleme privind activarea celulelor stem din foliculi, decât din cauza numărului scăzut de celule stem.

„Faptul că numărul celulelor stem este în limite normale în scalpurile pleșuve ne dă speranța reactivării acestor celule”, spune autorul principal al cercetăroo, dr. George Cotsarelis, de la Universitatea din Pennsylvania. Următorul pas este analizarea populațiilor de celule stem și progenitoare din cadrul altor tipuri de cădere a părului și găsirea unei modalități de transformare a celulelor stem în celule progenitoare.

Tratamente pe bază de celule împotriva alopeciei androgenice ar putae implica izolarea și dezvoltarea celulelor stem active înainte de a fi replantate în scalp. În 2007, aceeași echipă de cercetători a descoperit că foliculii de păr de la șoarecii adulți se regenerează, trezind la viață gene care sunt active în mod normal numai la embrionii în curs de dezvoltare.

Foto: Un vultur pleșuv aterizează pe brațul regelui Harald V al Norvegiei/EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger