Celulele solare transparente pot transforma geamurile în panouri solare

0

În viitor, vom putea să ne încărcăm telefoanele mobile prin simpla plasare a acestora la soare şi vom genera energie electrică cu ajutorul ferestrelor casei, nu doar dacă avem panouri solare pe acoperiş. Cum? Prin acoperirea suprafeţelor de sticlă (a geamurilor) cu o peliculă care captează energie solară, dar, totodată, lasă lumina înăuntru – mai concret: celule solare transparente, scrie FastCoexist.

 

 

“Dacă ne uităm la clădirile înalte, observăm cât de mare este suprafaţa acoperită cu sticlă, cu ferestre. Acestea pot funcţiona ca nişte colectoare eficiente de energie, în timpul zilei”, explică Richard Lunt, profesor de inginerie chimică în cadrul Universităţii Michigan din SUA. “Deja instalăm, în cazul multor clădiri, pelicule speciale menite să respingă lumina infraroşie, pentru a reduce costurile generate de încălzire şi răcire a clădirilor. Soluţia noastră face acelaşi lucru, dar, în acelaşi timp, generează energie”, a mai spus acesta.

Moleculele din peliculă absorb energia solară şi infraroşiile; acestea sunt “împinse” spre marginea peliculei, unde sunt convertite în energie, cu ajutorul celulelor solare de ultimă generaţie. Pentru a-şi comercializa rezultatele muncii, Lunt a creat compania Ubiquitous Energy şi crede că acestea îşi vor găsi aplicabilitatea pe piaţă în cinci ani. Peliculele de celule solare care ar acoperi ferestrele s-ar putea să nu fie atât de eficiente pe cât sunt panourile solare, dar sunt eficiente când vine vorba de costuri dacă sunt puse pe suprafeţe foarte mari, cum ar fi ferestrele unor clădiri de birouri sau zgârie-nori. Totodată, ar putea fi o invenţie foarte utilă telefoanelor mobile şi tabletelor.

 

Sursa şi foto: FastCoexist

 

Puteţi citi şi:

O soluţie pentru energie solară accesibilă maselor: celule solare pictate

Celule solare flexibile, mai eficiente decât cele clasice

O clădire din Sydney îşi va recicla hârtia în energie

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger