Cercetătorii de la UCLA au reuşit să dezvolte o celulă solară transparentă, care deschide calea spre un viitor deloc îndepărtat în care ferestrele caselor şi apartamentelor noastre ar putea deveni mici “ferme” de energie solară, fără a bloca priveliştea pe care ne dorim să o admirăm de la geam.
Noul tip de celulă (polymer solar cell – PSC) produce energie absorbind în special infraroşiile (lumina invizibilă); celula este în proporţie de 70% transparentă pentru ochiul uman; mai conţine şi un material plastic fotoactiv, care transformă lumina infraroşie în curent electric. „Rezultatele muncii cercetătorilor de la UCLA deschid drumul pentru montarea unor astfel de celule solare invizibile pe diferite componente ale electronicelor noastre portabile, spre exemplu, pentru apariţia ferestrelor inteligente integrate clădirilor şi pentru alte aplicaţii unde energia solară ar fi utilă şi binevenită. Celula PSC este construită din materiale uşoare şi flexibile, iar costurile de producţie, chiar şi la volum mare, sunt destul de mici”, a precizat Yang Yang, liderul studiului şi profesor de ştiinţe şi inginerie la UCLA (totodată, director al centrului Nano Renewable Energy din cadrul Institutului NanoSystems din California).
Celulele solare din polimer au devenit mai atractive pentru ştiinţă decât cele standard din silicon, datorită costurilor mai mici de producţie şi ariei mai largi de utilizări. Tentative anterioare de a le face transparente au eşuat ori au întâmpinat serioase dificultăţi, mai ales la capitolul eficienţă. Dar iată că oamenii de ştiinţă de la UCLA au reuşit să găsească o cale de a face aceste celule aproape invizibile ochiului uman. Munca lor nu a fost deloc uşoară, pentru că a fost nevoie ca toate componentele celulei (un micro-sistem în sine) să aibă aceeaşi calitate, transparenţa. Cu ajutorul nanotehnologiei, acest lucru a fost posibil. Mai multe detalii tehnice puteţi găsi pe SciTechDaily.
Sursa şi foto: CleanTechies, SciTechDaily