Cele șase feline de la Zoo Onești au ajuns în Africa de Sud

0

Cei 4 lei și 2 tigri preluați de VIER PFOTEN de la Zoo Onești, au ajuns cu bine ieri, în rezervația LIONSROCK din Africa de Sud, unde unde au pășit pentru prima oară în viața lor pe iarbă. Pentru tot restul vieții, felinele vor trăi în demnitate, sub soarele african, alături de alți peste 100 de lei, tigri, leoparzi sau gheparzi salvați din situații dificile.

Drumul felinelor către libertate și o viață mai bună a început marți, 9 aprilie, când au fost tranchilizate și încărcate într-un camion cu destinația Zurich. De aici animalele au fost transportate cu un avion cargo până la Johannesburg, Africa de Sud. Ultimii 300 de kilometri până în provincia Free State au fost parcurși cu un camion.

Pentru a asigura o eliberare fără stres în țarcul de adaptare, puii de leu -€“ Sara și Hera -€“ au fost primele care au atins pământul african. La scurt timp, părinții lor -€“ leul Tarzan și leoaica Șiba -€“ au făcut primii pasi în afara cuștii de transport și au început să inspecteze țarcul. Familia de lei și-a găsit rapid un spațiu din țarc în care să se simtă confortabil și în siguranță.

“Pentru noi este întotdeauna un moment extrem de emoționant atunci când felinele ajunse la LIONSROCK ies din cuști și simt pentru prima oară sub picioare iarba. Ce face acest transport special față de altele este că niciodată nu am mai adus aici niște pui atât de mici”, a declarat Ioana Dungler, Director de Proiecte la VIER PFOTEN International.

Tigrul Tomi și tigroaica Riuua (fostă Gerica) au descins fără probleme în noul lor țarc. Curioase, animalele au explorat zona, fiind în mod foarte vizibil mulțumite să se revadă după călătoria pe care au făcut-o în cuști separate. După o scurtă plimbare, cei doi tigri s-au răcorit în bazinul cu apă din interiorul țarcului.

“Animalele au fost ținute în condiții neadecvate. Sunt subnutrite, iar puii de leu suferă de deficiențe grave de vitamine și minerale. Printr-o nutriție corespunzătoare, îngrijiri medicale și condiții optime de tinere vrem să le asigurăm un viitor mult mai bun”, a declarat Heli Dungler, președintele și fondatorul VIER PFOTEN

Eliberarea felinelor în țarcuri a fost urmărită de către zeci de jurnaliști străini, de către parteneri ai sanctuarului și de către autoritățile locale. Andre Schlemmer, responsabil în Departamentul de Dezvoltare Economică, Turism și Mediu a salutat modul în care se desfășoară colaborarea autorităților cu Fundația VIER PFOTEN: „Putem confisca feline ținute în condiții mizere în Africa de Sud, însă nu avem posibilitatea de a le oferi un cămin corespunzător. Am găsit un partener de încredere în VIER PFOTEN, care desfășoară proiectul LIONSROCK”.

Din 2007, de la înființarea rezervației, VIER PFOTEN a adus la LIONSROCK peste 100 de feline mari, provenite atât de pe continentul african, cât și din Europa sau Asia. Din România, VIER PFOTEN a adus în total 36 de lei și 4 tigri, salvați din grădini zoo sau din captivitate privată ilegală. Având la dispoziție țarcuri extrem de generoase, de minimum un hectar, precum și numeroase elemente de stimulare a comportamentului natural, felinele încep o nouă viață în armonie cu natura, sub atenta supraveghere a experților rezervației. Mai multe amănunte puteți găsi pe site-ul rezervației www.lionsrock.org.

Foto: Mihai Vasile


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger