Cele șapte țări unde ateii primesc pedeapsa cu moartea

1

Ateii și, în genere, cei mai sceptici în privința religiei, au parte de discriminare și persecuții în multe locuri din lume, arată un studiu lansat azi de International Humanist and Ethical Union (IHEU). ”Necredincioșii” din țările islamice înfruntă însă cele mai aspre pedepse, șapte state rezervându-le chiar pedeapsa cu moartea.

Cercetarea, intitulată ”Libertatea de gândire în 2012”, susține că ”există legi care neagă drepturile ateilor de a exista, de a-și manifesta libertatea de credință și expresie, putându-le revoca dreptul la cetățenie și restrângându-le dreptul la căsătorie.” Aceste legi nu se regăsesc însă doar în statele arabe, ci și în politicile anumitor țări europene și state americane. În alte cazuri, li se interzice ateilor dreptul la educație publică, deținerea unei funcții publice și, în situațiile extreme, liber cugetătorii pot fi executați pentru ”abandonarea religiei înaintașilor”.

Raportul a fost realizat prin analiza stării de fapt din 60 de țări, dintre care șapte prevăd pedeapsa capitală pentru ateii declarați: Afghanistan, Iran, Maldive, Mauritania, Pakistan, Arabia Saudită și Sudan. În alte țări, cum ar fi Bangladesh, Egipt, Indonezia, Kuwait și Iordania, publicarea unor opinii ateiste sau umaniste este cu desăvârșire interzisă prin legile care sancționează ”blasfemia.” De asemenea, studiul mai arată că în Grecia sau Rusia, Biserica Ortodoxă este strict protejată împotriva criticilor.

Prin urmare, în multe părți ale lumii, ateii sunt forțați să mintă pentru a obține documentele oficiale necesare, declarându-se apartenenți la religiile naționale recunoscute. Altfel, riscă să nu fie acceptați în universități, să nu primească tratament medical sau să nu poată călători în străinătate.

Sursa: Reuters

 

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger