Cele peste 2.000 de izvoare de apă minerală din secuime sunt bune pentru sănătate, memorie și dragoste

0

Peste 2.000 de izvoare de apă minerală au fost numărate în secuime, o zonă ce se bucură de bogăția apelor născute din munții vulcanici Călimani-Gurghiu-Harghita, care au erupt ultima dată în urmă cu 37.000 de ani. Dacă ajungi în destinația Băile Tușnad și Împrejurimile, dai la tot pasul de izvoare minerale care cunosc istoria de secole ale oamenilor și locurilor. Apa minerală face parte din viața de zi cu zi a localnicilor care fie o beau, fie se tratează de reumatism sau gastrită cu ea, fie o folosesc să se îndrăgostească mai repede, cum zic legendele.

Jánosi Csaba a înființat în 2005 Muzeul Apelor Minerale în satul Tușnad. Acum pensionat și retras la Miercurea Ciuc unde are un atelier de olărit, fondatorul muzeului a fost fascinat de apele minerale de mic copil. Născut în Tușnad, a văzut cu ochii lui în copilărie forarea și amenajarea izvorului din centrul satului – unul dintre cele mai apreciate din zonă – și a fugit de acasă să fie martor. Entuziasmul s-a terminat cu o supă de rață nereușită. Păcălit de o vecină că apa minerală e perfectă pentru supa de rață, l-a convins pe tatăl lui să încerce. Au mâncat numai carnea din supă, zeama au aruncat-o, dar au învățat că deși apa minerală nu e bună pentru supa de rață, e bună pentru sănătate dacă o bei pur și simplu sau te îmbăiezi în ea.

Din 1700 până în prezent, vreo 40 de izvoare de apă minerală au fost îmbuteliate. Pe vremuri apa era îmbuteliată așa cum era, acum regulile s-au schimbat, iar firmele de îmbuteliere trec apa printr-un întreg proces prin care scot dioxidul de carbon și fierul din apă, iar în timpul ăsta mai ies și alte minerale. “E mai bună cea naturală, are gust; cum e și cu merele sau căpșunile – cele pe pământ sunt mai bune ca cele din seră”, spune Jánosi Csaba care are o ladă cu 12 sticle și o umple de câte ori vine în Tușnad și o ia acasă la Miercurea Ciuc. Din ce mai e pe piață, Jánosi Csaba spune că Vâlcele mai îmbuteliază ca pe vremuri, iar Tușnad mai are ceva gust.

Jánosi Csaba ne arată micuțul muzeu al apelor minerale care arată ca un dom din afară, iar înăuntru păstreză de la rocile care dau mineralele apei, până la mostre de floră din zona izvoarelor, sticle și etichete vechi de apă minerală, butuci de lemn în care se capta pe vremuri apa, ulcioare de ceramică mai moderne până la mărturii ale tradițiilor cele mai vechi. Etichetele vechi de apă minerală sunt și cele mai informative pentru beneficiile apelor: oamenii le beau pentru stomac, pentru oase, pentru plămâni sau își fac baie în apă minerală pentru reumatism sau boli de piele.

Nu lipsesc nici legendele din popor care duc proprietățile apelor minerale la cote înalte. La izvorul din Turia oamenii bolnavi mergeau și se spălau la ochi cu o cârpă pe care o legau de un copac acolo pentru a nu duce boala acasă. Băile cu apă minerală foarte rece – cu temperaturi care ajung vara la doar 5-6 grade Celsius – erau folosite ca interogatoriu de soțiile care își bănuiau soții de infidelități. “Dacă intri acolo spui și ce n-ai făcut”, glumește Jánosi Csaba. Iar la mofetele din zonă – care sunt adevărate saune cu gaz – erau duși cei care aveau nevoie de un mic imbold să se îndrăgostească.

Apa și gazele care vin din pământ fac parte din toate poveștile de familie din secuime, povești mai vesele sau mai triste. Domnul Csaba își amintește de o familie care, pe vremea foametei, era foarte foarte săracă. Oamenii răsturnau mămăliga pe fundul de lemn și mâncau și lemnul de săraci. Bătrânul familiei a mers la crâșmă, a făcut pomană, s-a îmbrăcat în hainele de duminică, a mers la mofetă, s-a pus pe jos și și-a curmat viața. Fiul a mers a doua zi cu căruța și l-a luat, așa cum fusese înțelegerea nevorbită. Și cazul nu a fost singular pe vremurile alea.

De când au descoperit ciobanii beneficiile apei minerale băgând caprele și oile bolnave în apă și scoțându-le vindecate – cum zice legenda – multe s-au schimbat. Pe vremuri dacă era și la capătul pământului un izvor, lumea îl îngrijea, acum oamenii cumpără mai degrabă de la magazine apă, spune domnul Csaba cu melancolie. Dar izvoarele și băile din secuime sunt încă prețuite: în ultima vreme, 20 de băi rurale au fost amenajate cu ajutorul voluntarilor din România, Ungaria, Spania, Anglia, chiar Australia. Așa că turiștii care vor să se regăsească în natură, să bea o gură de apă minerală pentru sănătate sau să se îmbăieze pentru mai multă dragoste în viața lor, pot merge cu încredere la Băile Tușnad și în împrejurimi.

Fotografii de Mădălin Nicolaescu

Mai multe informații de călătorie despre destinația Băile Tușnad și Împrejurimile găsiți aici.
Informații despre alte destinații pentru ecoturism din România găsiți aici.


Descoperă Eco-Romania este o inițiativă a Asociației de Ecoturism din România de dezvoltare și promovare a ecoturismului.
Fundația Friends For Friends și Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România prezintă proiectul editorial #descoperaecoRomania, din cadrul programului Policlinica de Marketing si Comunicare pentru ONG-uri (un proiect marca FFFF finanțat de Romanian American Foundation).
Identitate vizuală de Tudor Prodan.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger