Cele mai urâte 10 clădiri din lume

2

Dacă vizităm anumite clădiri pentru că sunt frumoase şi deosebite, am putea vizita alte clădiri doar pentru că sunt foarte urâte? Putem face un turism al urâtului sau pot fi clădirile hidoase tratate ca şi moşteniri cu importanţă istorică? Agenţia de presă Reuters prezintă un top al celor mai urâte zece clădiri din lume, top realizat de către site-ul de călătorii Trippy.com.

 

 

Iată topul, în ordinea votată de toţi cei care au contribuit la realizarea lui:

 

1. Clădirea J. Edgar Hoover (sediul FBI), din Washington D.C., SUA


Numită o „monstruozitate jalnică”, această clădire se recomandă a fi evitată de către turişti, deşi, spun autorii Trippy.com, este destul de greu să o eviţi, fiind situată în centrul Washington-ului.

 

2. Muzeul „Rock and Roll (Hall of Fame)”, din Cleveland, Ohio, SUA


Până şi arhitectul s-a speriat de ce a ieşit. Formele sunt în conflict, nu în armonie, iar rezultatul zgârie ochii.

 

3. Centrul pentru Design Sharp, din Toronto, Canada


Numit de unii inovator, de alţii, intolerabil. Arată ca un fel de club al împătimiţilor de puzzle, dar face parte din clădirea unei facultăţi de arte.

 

4. Colegiul Tehnic Aoyama, din Shibuya, Japonia

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce iese când încrucişaţi o figurină Transformers cu un puţ petrolier şi o piatră curbată, răspunsul se află în clădirea aceasta. Noua ordine prin tolerarea haosului, conchide Trippy.com.

 

5. Biblioteca Geisel, din cadrul Universităţii California din San Diego, SUA


Un exemplu nefericit de arhitectură brutalistă, care poartă numele lui Theodor Geisel (cunoscut sub numele de Dr. Seuss) – însă, în mod cert, nu el i-a fost şi arhitect.

 

6. Clădirea Chang (Turnul Elefant), din Bangkok, Thailanda


Dacă designul reprezintă o glumă intenţionată, atunci mai că merge. Problema este execuţia de mântuială, care deturnează potenţiala idee de amuzament de la a fi atractivă la a fi dureroasă pentru ochi.

 

7. Apartamentele Epi, din Seattle, Washington


Deşi clădirea este prezentată drept „centrul centrului Universului”, tot ce au văzut ochii atenţi ai arhitecţilor şi călătorilor în ea a fost un amestec nefericit de forme ascuţite metalice intimidante pe un suport anost.

 

8. Turnul Trump, din New York, SUA

Localnicii îl evită, iar turiştii îl vizitează numai pentru simbolistica sa – de „icon” al începutului anilor ’80, perioadă în care a fost construit. Exteriorul şi interiorul clădirii nu sunt din acelaşi film.

 

9. Clădirea Pixel, din Melbourne, Australia


O fi ea specială pentru că nu are amprentă de carbon, pentru că se autoîntreţine (până şi prin colectarea apei de ploaie de pe acoperiş), dar parcă se putea mai multă subtilitate în design.

 

10. Teatrul Naţional Regal, din Londra, Marea Britanie

Cum, tocmai teatrul londonez? Da, spun editorii Trippy.com: deşi ideea originală, gândită pentru producţii teatrale de amploare, este bună, ce a ieşit nu e tocmai pe placul designerilor şi nici al turiştilor.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger