Cele mai tari 5 farse de 1 Aprilie

0

De când informația se răspândește viral mai repede ca oricând, 1 Aprilie a devenit cel mai bun moment pentru sărbătorirea hoax-ului. În rețea, știrile se transmit ramificat, iar sursele și validitatea lor sunt luate de cele mai multe ori ca atare: dovadă stă grozava inițiativă a unui grup de ucraineni, care a lansat cu câteva zile înainte de 1 aprilie zvonul cum că Ucraina ar vrea să interzică prin lege poziția misionarului. Site-uri cât se poate de respectabile au picat în capcană, luând drept bună știrea și demonstrând cât de alunecoasă a devenit panta informării.

 

 

Dacă ucrainenii care susțineau că poziția capră are mai multă popularitate decât cea a misionarului au deschis, printr-o lovitură de forță, sezonul de farse online, pe 1 Aprilie toate marile platforme au venit cu temele făcute și hoax-urile bine regizate. Dintre toate păcălelile, vi le prezentăm pe câteva dintre cele care ne-au făcut să râdem cu cap.

Colecția completă de clipuri YouTube, acum pe DVD

Una dintre cele mai amuzante inițiative a venit din partea gigantului YouTube, care găzduiește un număr imposibil de estimat de filmulețe, din moment ce în fiecare clipă utilizatorii duc la sporirea moștenirii de user generated content. De 1 Aprilie, site-ul a anunțat că, pentru a asigura o mai bună circulare a clipurilor sale, va lansa pe DVD-uri colecții complete, organizate pe tematici. O farsă care arată practic cum stau lucrurile cu viteza circulației informației și cu rolul pe care memoria noastră, externalizată online, a ajuns să-l capete în cultura virtuală.

 

 

Virgin Volcanic te duce într-o călătorie spre centrul Pământului

 


Sir Richard Branson, celebrul miliardar care stă în spatele Virgin Galactic și Virgin Oceanic, agențiile de voiaj în spațiu, respectiv în adâncurile oceanelor, s-a gândit să marcheze 1 Aprilie printr-o veste care ne trimite cu gândul la Jules Verne. A lansat, mai precis, zvonul că va lansa în curând Virgin Volcanic, o agenție care va realiza explorări ale vulcanilor activi. Branson a făcut această comunicare cât se poate de profesionist, cu un site dedicat Virgin Volcanic, comunicat de presă și declarații prin care spune că, până la finalul anului, cinci oameni vor pleca spre centrul pământului.

 

The Pirate Bay a cumpărat spațiul aerian al Greciei

”Liderii politici din Atena, Grecia, au semnat azi un acord cu reprezentanți ai The Pirate Bay (TPB) privitor la folosirea exclusivă a spațiului aerian aferent Greciei, de aproape 3.000 de metri,” arată trackerul de torrenți într-un comunicat de presă lansat ieri pe site-ul oficial. După ce TPB a anunțat săptămâna trecută că vrea să-și mute serverele în spațiu, pentru a scăpa de procesele intentate de pământenii anti-piraterie, farsa a venit ca o completare firească a planurilor de expansiune. ”Acordul prevede ca TPB să aibă o licență pe cinci ani asupra spațiului, pentru care are drepturi de folosință și redistribuție, dar și ca TPB să aibă drept de folosință nelimitat asupra spațiului de emisie radio dintre 2350 și 24150 MHz. Din cauza situației financiare atât a Greciei, cât și a TBP, vom plăti costurile cu bunuri digitale, de care cetățenii greci au mare nevoie,” arată pirații suedezi în încheiera comunicatului-farsă.

 

Cercetătorii din neuroștiințe recunosc că nu prea au habar ce spun în studiile lor

 


Revista American Scientist a publicat ieri un articol despre o presupusă conferință a oamenilor de știință americani, în cadrul căreia aceștia au recunoscut că multe dintre concluziile cercetărilor lor sunt, mai mult sau mai puțin, baliverne însoțite de poze drăguțe, pentru a distrage atenția critică. ”Ne susținem concluziile reamintindu-le oamenilor cât de complex este creierul lor și cât de greu ne este să-l înțelegem. De asemenea, am fost și puțin cam leneși în ultima vreme, așa că ne-a fost mai ușor să mergem la cacealma. Acesta este marele avantaj în a fi cercetător în neuroștiințe: poți să spui cam orice vrei despre creier, pentru că foarte puțini oameni, inclusiv alți oameni de știință, înțeleg despre ce vorbești” a declarat ”specialistul” Philip Tenyer, de la Harvard.

Occupy Wall Street își anulează cel mai pare protest

 


Mișcarea Occupy Wall Street anunță deja de multă vreme că pe 1 mai are de gând să organizeze o ”grevă generală”, adică cel mai amplu protest de până acum. Anunțul pe bune, publicat la începutul lui martie, susține că ”o grevă generală este foarte specifică. Toți muncitorii dintr-un oraș decid să nu mai lucreze,” demonstrând astfel cât de importantă este contribuția lor. Pe 1 Aprilie, un tweet de pe contul Occupy Wall Street anunță că mult discutatul protest a fost anulat, ceea ce i-a confuzat pe mulți dintre participanții anunțați. Nimic mai fals, pe 1 Mai, se intră în grevă generală.

 

 


 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger