Cele mai stresante și cele mai relaxante meserii

0

Cu toții avem momente când meseriile noastre ni se par cele mai stresante din lume. Însă, dincolo de percepțiile subiective, dacă lărgim puțin perspectiva, ne putem da seama că unele cariere presupun bătăi de cap mai mari decât altele. CareerCast.com a realiza o listă de meserii, în funcție de gradul de stres implicat, calculat după mediul de lucru, competitivitate și riscul aferent.

 

La poluri opuse, CareerCast așează meseria de profesor universitar, respectiv cea de membru al personalului militar: în vreme ce universitarii ar fi mai puțin loviți de stres, militarii ar avea de înfruntat un grad foarte ridicat de probleme cauzatoare de stres. Judecata din spatele acestei repartizări pe scara stresului profesional are în spate ”posibilitățile ridicate de dezvoltare și riscurile minime pentru sănătate, precum și mediul de lucru plăcut, care face ca meseria de profesor universitar să fie invidiată de multe alte categorii profesionale,” arată CareerCast.com, care a realizat topul după analiza a 200 de cariere.

Imediat după profesia de dascăl în universități, urmează meserii precum cea de țesător(oare) și cea de croitor, la rândul lor caracterizate de mai puțin stres, ca și cea de bijutier sau de tehnician de laborator. Alte meserii recunoscute ca fiind mai degrabă relaxante, cel puțin comparativ cu alte profesii, sunt cea de audiolog, nutriționist, frizer / coafeză, bibliotecar și cea de operator al unor instrumente ca presa de ștanțat.

La polul opus, se află, după cum spuneam mai sus, personalul militar, fie că e vorba de soldați sau generali, în imediata lor apropiere regăsindu-se și meseria de pompier, de pilot comerical și de responsabil cu relațiile publice. Tot pe lista profesiilor cu un grad ridicat de stres se mai numără  directorii executivi din corporații, fotojurnaliștii, reporterii de teren, taximetriștii și polițiștii.

Sursa: LiveScience

Foto: Kevin Spacey, în filmul The Life of David Gale 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger