Cele mai scumpe medicamente din lume

1

Săptămâna trecută vă spuneam de Martin Shkreli, directorul unei mici companii farmaceutice din SUA care a cumpărat un medicament pentru tratarea unei boli parazitare rare şi a crescut peste noapte preţul unei tablete cu 5000%, de la 13,5 la 750 de dolari. În acest context, publicaţia Salon a pătruns puţin în lumea profitabilă a industriei farmaceutice pentru a arăta că demersul lui Shkreli nu este singular şi a prezenta cele mai scumpe medicamente din lume.

Vânzarea de medicamente prescrise ar urma să atingă 1,3 trilioane de dolari la nivel mondial până în 2018, ceea ce înseamnă 1,3% din PIB-ul global. Vânzările din sectorul farmaceutic sunt mai mari decât PIB-urile tuturor ţărilor de pe planetă, cu excepţia a 15 dintre ele. În această lume, afecţiunile rare, precum cea tratată de medicamentul lui Shkreli, se dovedesc foarte profitabile. Marii producători de medicamente au oferit, de-a lungul timpului, diferite motive pentru justificarea preţurilor uriaşe ale unor medicamente. Unele dintre ele par mai legitime decât altele, scrie Salon, însă multe dintre ele sunt suspecte în condiţiile în care preţurile la medicamente sunt mai mari în America decât în orice altă ţară de pe planetă.

Justificările includ costuri legale, cererea mare de medicamente, marketing sau subvenţii pentru ţările sărace (care nu pot acoperi costurile exorbitante ale unor medicamente). Însă unul din motivele cel mai des invocate, ca şi în cazul lui Martin Shkeli, sunt cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare. Marile companii de medicamente susţin că pentru fiecare medicament pe care îl produc cheltuiesc, în medie, 2,6 miliarde de dolari şi că durează 15 ani până să-l scoată pe piaţă, de la testare, până la aprobare. Mai mult, industria susţine că aceste cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare sunt amortizate în cazul a doar 20% dintre medicamentele scoase pe piaţă. Criticii o acuză însă de opacitate în furnizarea acestor cifre, motiv pentru care unele state americane au introdus legi ce obligă companiile farameceutice să-şi justifice costurile mai transparent.

Unii economişti spun că patentele acordate companiilor pentru medicamente contribuie la preţul ridicat al acestora şi că aceste patente ar trebui să fie date pe perioade mai scurte. SUA le acordă companiilor drepturi exclusive de producere a unui medicament pentru 20 de ani, o perioadă mult mai mare decât în alte ţări. Principiul din spate este că exclusivitatea le-ar motiva pe companii să dezvolte noi medicamente, ceea ce poate fi adevărat, dar se poate susţine şi ideea că acest monopol asupra unor medicamente le poate motiva pe companii să câştige cât de mult pot până la expirarea patentelor. S-a observat că preţurile au tendinţa să crească pe măsură ce brevetele se apropie de data expirării. În plus, preţul uriaş al unor medicamente nu le garantează eficienţa; de altfel, unele dintre cele mai scumpe leacuri asigură rezultate pozitive minime.

Iată o listă cu cele mai scumpe medicamente din SUA, alături de unul din Uniunea Europeană (care ocupă locul I).

1. Glybera

Costuri: 1,21 milioane de dolari pe an

Cel mai scump medicament din lume este Glybera, care nu a fost aprobat încă în SUA, dar a primit recent undă verde în Uniunea Europeană. Este primul medicament genic aprobat în Europa, fiind folosit pentru tratarea deficitului de lipoproteine lipaza (LPLD), o boală rară a metabolismului ce afectează doar circa o persoană dintr-un milion. În Uniunea Europeană, doar 200 de oameni suferă de aşa ceva. Deficienţa cauzează o dilatare extrem de dureroasă a pancreasului.

2. Soliris

Costuri: 440.000 de dolari pe an

Soliris este cel mai scump medicament din Statele Unite. Spre deosebire de multe medicamente de pe această listă, scrie Salon, despre acesta se poate susţine că e eficient. El este folosit pentru tratarea hemoglobinuriei paroxistice nocturne, o afecţiune de care suferă în jur de 8.000 de americani. Ea distruge globulele roşii din sânge şi îl face pe bolnavi vulnerabil la infecţii, anemie şi cheaguri de sânge. Soliris diminuează aceste complicaţii într-o proporţie de până la 90%.

3. Vimizim

Costuri: 380.000 de dolari pe an

Vimizim este un tratament de înlocuire a enzimelor folosit împotriva sindromului Morquio A, care afectează doar circa 800 de persoane din SUA. Afecţiunea împiedică organismul să descompună lanţurile mari de molecule de zahăr, ceea ce duce la o dezvoltare anormală a inimii şi a scheletului, la nanism (o statură mult inferioară celei medii) şi la alte defecte grave.

4. Elaprase

Costuri: 375.000 de dolari pe an

Având un preţ anual ce îl depăşeşte pe cel al majorităţii locuinţelor de peste ocean, Elaprase este folosit pentru tratarea sindromului Hunter, o afecţiune rară de care suferă aproximativ 500 de oameni din SUA. Ea e transmisă genetic şi inhibă dezvoltarea fizică şi cerebrală.

5. Naglazyme

Costuri: 365.000 de dolari pe an

Naglazyme este folosit pentru tratarea sindromului Maroteaux-Lamy, întâlnit la copii, care afectează ţesuturile conjunctive. Bolnavii au muşchi, articulaţii şi ţesuturi slab dezvoltate, ajungând adesea la nanism. Copiii cu acest sindrom suferă şi de boli cardiace şi, uneori, de afecţiuni neurologice şi cerebrale, de vedere slabă şi lipsa auzului. Naglazyme s-a dovedit eficient în stimularea mobilităţii articulaţiilor şi a dezvoltării ţesuturilor.

6. Cinryze

Costuri: 350.000 de dolari pe an

Cinryze este folosit pentru tratarea angiodemului, o boală ereditară care afectează unul din 50.000 de oameni din SUA. Ea cauzează umflarea mâinilor, a gâtului şi a abdomenului. Produs din sângele uman, Cinryze s-a dovedit destul de eficient în combaterea bolii.

7. Folotyn

Coturi: 320.000 de dolari pe an

Folotyn este folosit împotriva unui tip agresiv de cancer, limfomul cu celule T, într-o cură de şase sătpămâni, ca ultim efort de stopare a bolii. Deşi vânzările medicamentului depăşesc cifra de 50 de milioane de dolari anual, el nu asigură o prelungire considerabilă a vieţii.

8. Acthar

Costuri: 300.000 de dolari pe an

Acthar este un medicament folosit pentru combaterea atacurilor de apoplexie la copiii sub doi ani. Pentru că nu este aprobat de FDA, regulatorul american din domeniul farmaceutic, el este greu de obţinut iar companiile de asigurări nu acoperă costurile pentru el. Toate astea rezultă în vânzări de peste 750 de milioane de dolari pe an.

9. Myozyme

Costuri: 100.000-300.000 de dolari pe an

Myozyme este folosit pentru tratarea bolii Pompe, care atacă muşchii scheletului şi inima.


Un comentariu

  1. cele mai ieftine medicamente: papadia, urzica, leurda, o plimbare in natura, imbratisarile si hohotele de ras.
    Hai, impreuna putem sa facem o tara curata ca in occident: farmacii la 1-2 km distanta una de alta si nu la fiecare colt de strada ca in Bucuresti.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger