Cele mai răspândite mituri cosmetice

2

Astrologi, hair-stiliști şi chiar unii cercetători susţin ferm convinşi că diversele faze ale lunii influenţează în mod diferit creşterea părului sau eficiența unui tratament cosmetic. Alții spun că părul creşte mai repede şi mai sănătos dacă este tăiat des sau că genele vor crește mai lungi și mai fermecătoare dacă le tundem. Castraveții calmează ochii umflați și, dacă dormim câte 8 ore pe noapte, pierdem în greutate. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute legende legate de ritualurile de înfrumusețare, pe care le-am supus astăzi unor probe. Ce e superstiție și ce e truc eficient, chiar dacă sună a superstiție, am încercat să aflăm în materie de cosmetică.

de Camelia Moga

Influenţa lunii asupra ritualului de înfrumuseţare

În jurul Lunii s-au învârtit, încă din vechime, cele mai bizare superstiţii. Unii o consideră patroana recoltelor, protectoarea naşterilor şi a fertilităţii, dar şi nebună şi capricioasă, capabilă să stârnească în noi insomnii, angoase şi coşmaruri. Alţii îi pun în cârcă delicte inimaginabile. Influenţa astrului nopţii nu lipseşte nici când vine vorba de ritualurile de înfrumuseţare. Şi asta datorită faptului că micul satelit natural al Pământului exercită o influenţă asupra organismului uman, jucând un rol major asupra sănătăţii, spun specialiştii.

De foarte mult timp se vehiculează mituri potrivit cărora în nopţile cu lună plină sau când luna este în creştere este bine să-ţi tunzi părul pentru că acesta va creşte mai frumos şi mai viguros. Hair-stiliști faimoşi îşi deschid porţile saloanelor în nopţile cu lună plină, iar lista clientelor pentru aceste seri speciale este lungă. Explicaţia ştiinţifică la acest mit este aceea că sănătatea părului depinde de o bună circulaţie sangvină la nivelul scalpului, care favorizează un aport de nutrienţi.

Cum pune umărul astrul nopţii la obţinerea unei podoabe capilare de invidiat? În acelaşi mod în care se formează mareele, forţa de atracţie lunară acţionează asupra fluidelor interne, în special a sângelui. Pe scurt, Luna plină contribuie la creşterea vasodilataţiei şi a debitului vaselor capilare. Dincolo de legende, unii cercetători spun că nu există nicio legătură între creşterea pilozităţii umane şi poziţia Lunii în raport cu Pământul şi cu Soarele, influența astrului selenar fiind prea slabă pentru a face plantele să crească sau  vinul să fermenteze, cu atât mai puţin ar putea acţiona asupra fenomenelor biochimice care guvernează creşterea părului.

Luna străbate, de-a lungul anului, toate semnele zodiacale, aflându-se, aproape în fiecare zi, în alt semn. Conform opiniei astrologilor, dietele, curele de dezintoxicare sau îngrijirile cosmetice sunt în strânsă legătură cu traseul astrului pe harta cerului. Astfel, un tratament poate fi benefic dacă este făcut într-o anumită zi, corespunzătoare unui anumit semn zodiacal, şi poate fi ineficient, dacă este practicat într-o zi ‘nefastă’.

Dacă vrei ca tunsoarea ta să fie reuşită, culoarea sau permanentul să prindă mai bine, iar coafura să ţină mai mult timp, e musai ca Luna se fie în Fecioara sau Vărsător, spun astrologii. Nefaste pentru orice iniţiative de hair-styling sunt zilele în care Luna se afla în Leu, Peşti sau Rac. Manichiura va fi mai reuşită dacă o realizezi când Luna se afla în Capricorn. Evită, însă, să-ţi faci unghiile în zilele în care astrul se afla în Peşti sau în Gemeni.

Există şi alte ritmuri legate de anumite zile din săptămână sau perioade de timp. Spre exemplu, unghiile de la mâini şi de la picioare se spune că se păstrează sănătoase dacă sunt tăiate vinerea, după apusul soarelui. Între luna plină şi lună nouă, părul creşte mai greu, vopsitul este indicat când luna este în creştere, iar părul de pe corp se înlătură cel mai bine când pe cer e lună plină. Tot atunci procedeul este şi cel mai puţin dureros. Dar dacă vreţi să crească după epilare mai greu, aşteptaţi luna în descreştere. O curăţare în profunzime a tenului este mai eficientă tot în faza de descreştere a Lunii, când procesul de eliminare a toxinelor din organism este mai facil, regenerarea organismului este accelerată, iar rănile se vindecă mult mai repede.

Alte mituri despre frumuseţe… scăpate de sub influenţa Lunii

Este bine să-ţi tunzi genele? Părerile sunt împărţite. Unele cosmeticiene spun că este bine pentru că acestea cresc mai dese şi mai lungi, altele spun că nu este bine pentru că nu mai cresc. Tunderea genelor primăvara stimulează regenerarea, creşterea şi îndesirea lor. Cel puţin asta este concluzia promovată pe diverse site-uri şi forumuri dedicate femeillor preocupate să întreţină şi îmbunătăţească ce au primit în dar de la mama natură. Tot acolo se spune că genele se taie perpendicular pe firul de păr, maximum jumătate de milimetru şi în cca. 45 zile sunt şanse mari că genele să crească spectaculos. Desimea sprâncenelor poate fi şi ea sporită prin tunderea vârfurilor acestora, o operaţiune care le va regenera simţitor. Iarna, mai ales, este indicat periajul cu ulei de ricin al sprâncenelor şi genelor, deoarece stimulează creşterea şi regenerarea lor.

Părul creşte mai repede şi mai sănătos dacă este tăiat des. Fals! De fapt, tăierea părului nu face decât să îndepărteze vârfurile tocite şi astfel părul devine mai sănătos şi mai strălucitor.

Perierea părului este mai bună decât pieptănarea. Fals! Părul reacţionează mai bine la un pieptăn.  Peria despica firul.

Un produs exfoliant este eficient doar dacă este puternic. Fals! De fapt, folosirea constantă a unui produs de exfoliere agresiv poate duce la o sensibilizare a pielii şi poate cauza eczeme. Produsele recomandate sunt cele care au o acţiune exfolianta uşoară, delicată.

Castraveţii calmează ochii umflaţi. Fals! Cauzele care determină umflarea ochilor pot fi genetice sau corelate cu anumite probleme de sănătate. Nu castravetele calmează ochii umflaţi, ci umezeala şi răcirea pleoapelor. Un efect similar îl poate avea şi un tampon de vata îmbibat cu apă rece.

8 ore de somn ajuta la pierderea în greutate şi la menţinerea frumuseţii . Adevărat! Organismul are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru regenerare şi eliminarea toxinelor. În cazul celor care dorm mai puţin pot apărea dezechilibre metabolice care stimulează apetitul şi favorizează depunerea de grăsimi.

Uleiul de măsline este foarte bun în cosmetică. Adevărat! Uleiul de măsline, mai ales cel produs prin presare la rece şi care îşi păstrază toate proprietăţile naturale, este un excelent emolient, hidratant şi regenerator pentru piele.

Unele produse repară firele de păr despicate. Fals! Din păcate, firele de păr despicate se repară doar cu foarfeca. Nu s-a inventat încă soluţia, crema, şamponul sau balsamul care să repare firele de păr despicate. Cel mult pot face mai puţin vizibilă o astfel de problemă.

Părul spălat prea des se usucă şi se degradează. Fals! Spălatul frecvent nu dăunează părului, atât timp cât este folosit un şampon adecvat tipului tău de păr. În schimb, lucrurile care pot dăuna părului sunt decolorarea şi vopsirea frecventă, precum şi pieptenarea acestuia când este ud.

Dacă îţi razi copilul în cap, părul îi va creşte mai repede şi mai des. Fals! Desimea părului este ereditară şi de cele mai multe ori depinde de starea de sănătate a copilului, de alimentaţia şi de îngrijirea lui.

 


 


2 comentarii

  1. Faza cu uleiul de masline e o confuzie care face mult rau, caci uleiul de masline alimentar dauneaza foarte grav pielii, o usuca, caci nist enzime importante care ptotejeaza bariera lipidica a pielii au fost extrase din uleiul alimentar! NU FOLOSITI ULEI DE MASLINE ALIMENTAR, ci doar cosmentic, sau dermanato-cosmentic (si mai bine-a fost si testat)

  2. nu stiu deunde v-ati documentat, dar sunt multe neadevaruri in articol! cu siguranta nu ati vorbit cu dermatologi- spre exemplu spalatul parului des nu e o problema, dar scalul spalat zilnic s-ar putea sa fie o problema,caci sebuum=ul este o bariera de protectie

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger