Cele mai norocoase locuri din lume

3

Un picior de iepure, o monedă căzută cu partea cu capul în sus, un trifoi cu patru foi – de secole, oamenii au căutat semne ale norocului în diverse obiecte sau simboluri. Pentru cei care se cred de-a dreptul urmăriţi de ghinion, o călătorie spre diverse locuri din lume considerate foarte norocoase a devenit soluţia salvatoare. Astfel, de la pietre antice la statui de preşedinţi, legendele au înflorit şi aduc mii de turişti în căutarea norocului pierdut sau niciodată avut.

 

 

Care sunt, aşadat, aceste cele mai norocoase locuri din lume? Site-ul fodors.com ne propune un top zece al acestora:

 

1. Blarney Stone, County Cork, Irlanda

Potrivit legendei, dacă atingi cu buzele această piatră antică capeţi darul vorbirii; în ultimii 200 de ani, numeroşi vizitatori şi-au încercat norocul aici, deşi poziţia din care trebuie să săruţi piatra nu este tocmai la îndemână. Piatra se află în zidul construcţiei Blarney Castle, astfel că, pentru a ajunge la ea, este nevoie să ajungi în vârful castelului, apoi să te apleci în gol, pe spate, ţinându-te numai de o bucată de fier, în încercarea de a ajunge să atingi piatra cu buzele. Nu există nicio dovadă că acest gest chiar aduce darul elocvenţei, dar printre vizitatorii de seamă ai locului s-au numărat şi Mick Jagger sau Winston Churchill.

 

2. Coloana plângătoare, Istanbul, Turcia

Oamenii vizitează de secole coloana plângătoare din interiorul Hagia Sophia, cunoscută şi sub numele de Coloana Sf. Grigorie. Legenda spune că aceasta plânge cu apă sfinţită care are darul de a vindeca orice, de la infertilitate la lipsa vederii. Vizitatorii îşi pun degetul mare într-o gaură a coloanei şi, dacă îl scot de acolo umed, înseamnă că afecţiunea lor va fi vindecată. Un alt ritual, legat de îndeplinirea dorinţelor, cere plasarea degetului mare în gaură şi rotirea mâinii cu 360 de grade.

 

3. Mormântul lui Abraham Lincoln, Springfield, Illinois, SUA

La mormântul celebrului preşedinte american din Oak Ridge Cemetery se găsesc mai multe statui, dar una dintre ele este faimoasă. Despre aceasta se spune că aduce noroc. Este o sculptură în bronz a capului lui Lincoln, aflată pe un piedestal în faţa mormântului. În fiecare an, mii de vizitatori vin să îşi frece mâinile de nasul preşedintelui imortalizat în bronz, sperând că asta le va aduce noroc.

 

4. Buddha care râde, Hangzhou, China

Credinţa populară printre chinezi este că, dacă freci burta unei statui a unui Buddha care râde, asta îţi va aduce noroc, bogăţie şi prosperitate. Ideea, se pare, s-a născut la templul Lingyin (Lingyin Temple), una dintre cele mai mari mănăstiri din China, unde se găsesc multe statui ale lui Buddha, dar numai una duce cu sine superstiţia norocului. Aceasta se află în mijlocul unui ansamblu de sculpturi numit „The Peak That Flew Hither”, situat chiar la intrarea în templu.

 

5. Fântâna Schöner Brunnen, Nuremburg, Germania

La prima vedere, nu e mare lucru de capul acestei fântâni situate în Hauptmarkt: o fântână frumoasă situată în centrul istoric al oraşului. Dar, la o privire mai atentă, vizitatorii pot vedea magia din spatele legendei care o înconjoară: un inel de aur, mobil, prins în grătarul fântânii, despre care se spune că aduce noroc celor care reuşesc să îl întoarcă de trei ori.

 

6. Figurile înaripate din Republic, Nevada, SUA

Pe partea dinspre Nevada a barajului Hoover se află două figuri înaripate care par să păzească canionul. Cele două statui au, fiecare, peste 10 metri înălţime şi numai degetele lor pot fi efectiv atinse de vizitatori. Dar se pare că şi doar atât este suficient pentru a aduce noroc: până şi culoarea lor s-a schimbat, de-a lungul anilor, faţă de restul, din cauza numeroaselor atingeri dornice să rupă ghinionul.

 

7. Il Porcellino, Florenţa, Italia

Porcuşorul în cauză este situat în sudul Mercato Nuovo din Florenţa şi, la fel ca şi piaţa în care se află, este o atracţie pentru turişti. Să pui o monedă în gura lui şi să îi freci râtul, asta se cere pentru o porţie de noroc (şi pentru a reveni la Florenţa în viitor). Statuia este atât de populară, încât are şi mai multe copii, în diferite părţi din lume, despre care se spune, la fel, că aduc noroc.

 

8. Statuia lui Everard ‘t Serclaes, Bruxelles, Belgia

În 1356, un locuitor al oraşului Bruxelles a condus eforturile de recucerire a oraşului, după un atac al flamanzilor. În cinstea lui a fost ridicat un monument, pe o stradă în apropiere de piaţa centrală (Grand Place). Mulţi turişti se opresc aici pentru a atinge statuia, gest despre care se spunea că aduce noroc. În timp, semnificaţia lui s-a îmbogăţit: acum se consideră că, dacă atingi statuia, ai noroc, dar mai cu seamă te vei întoarce la Bruxelles şi vei avea parte de copii.

 

9. Mozaicul cu taur, Milano, Italia

Dacă Florenţa are porcul, atunci Milano are taurul. Un mozaic cu un taur în centrul atenţiei, aflat în sala armelor din Galleria Vittorio Emanuele II, atrage vizitatorii ca un magnet. Tradiţia spune că dacă îţi înfigi călcâiul drept în zona organelor genitale ale taurului şi faci un cerc complet, atunci vei avea noroc. Ca să fii sigur, învârte-te de trei ori, în trei cercuri, pentru că trei este cifra magică a norocului.

 

10. Mormântul lui Victor Noir, Paris, Franţa

Pere Lachaise Cemetery este locul unde se odihnesc nume celebre, precum Jim Morrison, Edith Piaff, Oscar Wilde. Dar mai cunoscut decât ei este Victor Noir – mai cunoscut pentru mormântul său decât pentru viaţa sa. O statuie în mărime naturală a lui Noir îi păzeşte mormântul şi a devenit o atracţie în special pentru vizitatoare: legenda spune că dacă săruţi statuia, îi atingi pantalonii şi pui o floare în pălăria personajului, vei putea face copii şi, cel mai probabil, te vei căsători în decursul unui an de la acest ritual.

 

Sursa şi foto: Fodors.com


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger