Rezoluțiile de anul nou sunt deja o tradiție, dar studiile arată că două treimi dintre noi nu își pot ține promisiunile mai mult de o săptămână. Iată care sunt cele mai absurde rezoluții, potrivit experților:
Renunțarea la alcool în ianuarie este una dintre cele mai frecvente promisiuni pentru sine. Mulți dintre noi se trezesc cu ochii încețoșați pe 1 ianuarie și își promit că nu mai beau toată luna. Andrew Langford, de la British Liver Trust, spune, însă, că e mai bine să te angajezi să renunți la alcool câteva zile pe săptămână de-a lungul întregului an decât să fii abstinent doar în ianuarie.
“Problema este că oamenii cred că dacă sunt abstinenți toată luna ianuarie, pot bea în fiecare zi tot restul anului, ceea ce nu e adevărat”, spune acesta.
O altă rezoluție frecventă este aceea de a face sport acasă pentru a economisi banii pe abonamentul de sală. Fizioterapeutul Matt Todman spune, însă, că nu numai că nu vei lucra la fel de intens ca la sală, dar există și riscul să te rănești. “Ești în casă, ești deja încălzit, astfel că nu faci exerciții de încălzire, iar șansa de a te răni este mai mare”, explică acesta.
De la 1 ianuarie, oamenii își promit, de asemenea, că vor bea sucuri naturale din fructe pentru a respecta cele cinci gustări de fructe necesare pe zi. Aceste sucuri pot avea, însă, un conținut ridicat de zahăr sau chiar zahăr adăugat, spune nutriționistul Slan Porter, de la British Dietetic Association. Dacă mănânci un fruct beneficiezi de pe urma acțiunii de mestecare și de pe urma fibrelor pe care le conține un fruct, care se pierd, însă, dacă faci suc din fructe.
Arderea caloriilor pe care le mănânci este o altă promisiune contestată de experți. Deși funcționează ca motivație, numărarea caloriilor pe banda de alergat sau pe diferite dispositive atașate de corp nu e întotdeauna corectă. În 2010, cercetătorii de la Universitatea din California au testat câte calorii ardem, de fapt, măsurând capacitatea maximă a unui om de ardere a caloriilor făcând exerciții. Ei au observat că aparatele precum benzile de alergare supraestimează că ardem cu 19% mai multe calorii decât în realitate, iar ceasurile cu măsurătoare pentru calorii supraestimează arderea cu 28%.
Nu în ultimul rând, cei mai mulți oameni se angajează la un ritm de a face sport care nu e sustenabil. Antrenorul personal Roger Love de la Love London Fitness spune că dacă îți stabilești ținte prea ambițioase, precum a face exerciții în fiecare zi sau a alerga prea mult, prea repede, vei eșua. “Dacă nu poți să susții promisiunea, vei fi demoralizat și vei renunța de tot”, explică acesta.
Un comentariu
Pingback: Leapșa cu rezoluții « Despre sufletul meu