Cele mai mici broaște din lume, descoperite în Papua Noua Guinee

0

 

Mai mici decât un penny, astfel sunt cele mai nou descoperite două specii de broscuțe din Papua Noua Guinee. Sunt cele mai mici din lume, dintre toate speciile de amfibieni cunoscute până acum, spun biologii: au doar 8-9 milimetri lungime. Nici cât o monedă.

 

Pe lângă faptul că sunt cele mai mici broaște din lume, ele sunt și cele mai mici din grupul tetrapodelor (așadar, dețin două recorduri dintr-un foc). Tot din familia lor fac parte cele două specii de broaște descrise în 2002 drept cele mai mici din lume (acum, iată, detronate din vârful topului). ”Miniaturizarea apare la multe specii de broaște. Noua Guinee pare să aibă o reprezentare puternică la acest capitol, cu șapte specii care vin și cu versiunile în miniatură. În cazul speciilor de față, toate exemplarele sunt minuscule, ceea ce face specia și mai deosebită”, a declarat autorul studiului despre noile descoperiri, cercetătorul Fred Kraus.

În fapt, broscuțele sunt atât de mici, spun biologii, încât par să fi atins limita inferioară în materie de dimensiune a corpului pentru broaște (din orice specie), astfel încât pare imposibil ca altele și mai mici să fie descoperite. Coloritul lor este bogat în maro și roșu-maroniu, cu triunghiuri de camuflaj negre sau maro pe laterale. Din cauza dimensiunii reduse, degetele lor (de la labele din față și de la cele din spate) sunt mult prea mici pentru a le permite cățărarea în copaci sau urcușul, în general, astfel că și-au găsit refugiu la baza pădurilor, unde se pot ascunde printre frunze și mușchi. Biologii cred că hrana lor constă în gâze diverse pe care le prind la nivelul solului.

Dimensiune le afectează și capacitatea de reproducere: o femelă poate avea doar două ouă odată, un număr extrem de rar întâlnit în lumea broaștelor. Au nevoie să își păstreze umiditatea, pe care o pierd destul de repede, așa că habitatul lor depinde de pădurile tropicale foarte umede. Toate cele patru specii miniaturale (numite generic Paedophryne) trăiesc în zone muntoase din sud-estul Papua Noua Guinee și în insulele din apropierea coastelor. Biologii le analizează ADN-ul pentru a afla care alți amfibieni le sunt rude mai apropiate. Studiul despre cele două specii nou descoperite a fost publicat la începutul acestei săptămâni în revista ZooKeys.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Fred Kraus / Cele patru specii miniaturale: primele două sunt cele recent descoperite

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger