Nu putem spune cu siguranță că lumea n-a avut parte de adunări mai ample decât cele compilate în infograficul din The Economist, însă acestea sunt cu siguranță cele mai mari din istoria recentă consemnată. Multe dintre ele au avut loc chiar luna aceasta, cum ar fi festivalul Shia Arbaeen din Irak, unde au participat 16 milioane de persoane, sau procesiunea anuală Nuestro Padre Jesús Nazareno din Filipine, unde au venit nouă milioane de oameni.
În infograficul de mai sus, puteți vedea că cel mai mare număr de oameni participă la evenimente religioase și la înmormântări, evenimentele politice și de divertisment aflându-se la mare distanță de ele, în ceea ce privește publicul. Cea mai mare adunare de oameni înregistrată în ultimii 50 de ani este, potrivit statisticii, una extrem de recentă, începută pe 14 ianuarie în India. La festivalul Maha Kumbh Mela, care durează 55 de zile, participă milioane de hinduși, care se îmbăiază la confluența râurilor Gange, Yamuna și Saraswati. În prima zi a festivalului, organizat o dată la trei ani, au participat zece milioane de oameni, urmând ca pe toată durata sa să participe circa 80 de milioane. Motivul pentru care credincioșii vin să se îmbăieze în apele râurilor este credința că în apă se regăsesc picături din nectarul nemuririi, vărsat de zei în lupta cu demonii. Festivalul hindus va aduce, de altfel, și profituri substanțiale, evaluate la circa 2,2 miliarde de dolari, și va crea 600.000 de joburi temporare.
Singurele eveniment de divertisment intrate în acest clasament sunt concertele lui Rod Stewart de la Rio de Janeiro din 1994, unde au venit aproape patru milioane de oameni, și concertul lui Jean Michel Jarre de la Moscova, din 1997, unde au participat cam tot atâția spectatori. Singurul eveniment politic inclus în infografic este adunarea de la Teheran, din 1979, la revenirea Ayatollahului Khomeini.
Sursa: The Economist