Cele mai mari 20 deţări producătoare de petrol

0

O listă recentă a AP dezvăluie cele mai mari 20 de ţări producătoare de petrol din lume, potrivit datelor pe 2009 ale Administraţiei Americane pentru Informaţia Energiei. În contextul deversărilor de petrol, al proceselor şi daunelor de mediu, este discutabil dacă poziţia în top este de lăudat sau lista scoate în evidenţă nevoia de a folosi alte forme de energie.

20. Azerbaidjan
Azerbaidjan produce 1 milion de barili de petrol pe zi. Potrivit WikiLeaks, există multe asemănări între deversarea de petrol din Golful Mexic şi o scurgere de gaze mult mai puţin publică din Azerbaidjan care a avut loc acum 18 luni.

19. Marea Britanie
Marea Britanie produce 1,3 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 775.000 de barili. După deversarea din Goldul Mexic, Marea Britanie a fost presată să suspende extragerea de petrol din adâncimile Mării Negre.

18. Kazahstan
Kazahstanul produce 1,5 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,4 milioane de barili. China plăteşte preţuri premium pentru petrolul din Kazahstan şi ajută Kazahstanul să construiască drumuri şi conducte.

17. Libia
Libia produce 1,7 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,2 milioane de barili. În contextul violenţelor din Libia, preţul petrolului din această ţară a explodat.

16. Algeria
Algeria produce 1,8 milioane de barili de petrol pe zi. Vara trecută, preşedintele Algeriei i-a concediat pe CEO-ul şi managerii de top ai companiei petroliere de stat ca urmare a unui scandal de corupţie.

15. Angola
Angola produce 1,9 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,8 milioane de barili, fiind pe locul al şaptelea între ţările exportatoare de petrol.

14. Brazilia
Brazilia produce 2 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 505.000 de barili. Efectele deversării de petrol în Golful Guanabara se observă încă după zece ani.

13. Norvegia
Norvegia produce 2,1 milioane de barili de petrol pe zi. Recent, o scurgere de petrol a avut loc într-un parc naţional din Norvegia de pe o navă.

12. Nigeria
Nigeria produce 2,2 milioane de barili de petrol pe zi şi ocupă locul al patrulea în topul naţiunilor exportatoare, cu o cantitate de 2,1 milioane de barili pe zi. Producţia de petrol din Nigeria este umbrită de numeroase controverse. Recent, Royal Duth Shell a primit o amendă de 100 de milioane de dolari pentru o deversare din 1970. În trecut, mai mulţi militanţi au atacat conductele de petrol şi au răpit angajaţi din domeniul petrolier. Anul trecut, un atac armat în Delta Nigeriei s-a soldat cu 150 de decese.

11. Venezuela
Venezuela produce 2,3 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,3 milioane de barili pe zi. Hugo Chavez a lansat numeroase controverse anul trecut în Statele Unite declarând că pe durata unor acţiuni militare nu vor trimite un strop de petrol în SUA, chiar dacă vor fi nevoiţi să mănânce pietre.

10. Kuweit
Kuweit produce 2,4 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,4 milioane de barili, clasându-se pe locul al 11-lea printre ţările exportatoare.

9. Irak
Irakul produce 2,4 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,9 milioane de barili. Se pare că Irakul va deveni foarte important pentru acoperirea cererii globale de petrol, mai ales în contextul deversărilor recente. Irakul se luptă pentru menţinerea producţiei după ani de razboaie.

8. Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite produc 2,4 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 2 milioane de barili. În acelaşi timp, Emiratele Arabe Unite se axează şi pe investiţiile în energie verde, precum energie solară.

7. Canada
Canada produce 2,6 milioane de barili de petrol pe zi. Premierul canadian a cerut, recent, aprobarea Statelor Unite pentru o conductă controersată din Canada până pe coasta Golfului Mexicului.

6. Mexic
Mexicul produce 2,6 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,3 milioane. Anul trecut, o explozie puternică a unei conducte de petrol în San Martin Texmelucan a omorât 28 de oameni, inclusiv 13 copii.

5. China
China produce 3,8 milioane de barili de petrol pe zi, dar nu se află în top 20 al ţărilor exportatoare. Anul trecut a avut loc cea mai mare deversare de petrol din istoria Chinei după explozia unei conducte, iar urmările vor afecta mediul încă un deceniu.

4. Iran
Iranul produce 4 milioane de barili de petrol pe zi. În acest timp, programul lor nuclear a supărat multe ţări. Iranul susţine că programul nuclear foloseşte uraniu slab îmbogăţit pentru a genera electricitate.

3. Statele Unite
SUA produc 5,4 milioane de barili de petrol pe zi, dar nu se încadrează între cei mai mari 20 de exportatori. În prezent, Statele Unite se confruntă cu urmările deversării majore de petrol din Golful Mexic de anul trecut.

2. Arabia Saudită
Arabia Saudită produce 8.3 milioane de barili de petrol pe zi. Se pare că Arabia Saudită a exagerat estimările cu 40% în ce priveşte rezervele de petrol. Dacă informaţiile sunt corecte, Arabia Saudită nu va reuşi să ţină preţurile sub control.

1. Rusia
Rusia produce 9.5 milioane de barili de petrol pe zi şi ocupă locul al doilea în topul exportatorilor după Arabia Saudită, cu o cantitate de 4,5 milioane de barili de petrol exportat zilnic.

Foto: Flickr / Paul Resh

Citiţi şi:

Grădinăritul pe acoperişul clădirilor, o posibilă soluţie pentru îmblânzirea crizei din Orientul mijlociu

WikiLeakes: Arabia Saudită şi-a supraestimat rezervele de petrol cu 40%

Tunisia şi Egiptul ar fi primele ţări afectate de de o criză alimentară globală.  România se află în topul 20 al vulnerabilităţilor

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger