Cele mai longevive creaturi de pe pământ

0

Durata de viață a oamenilor este în creștere, în prezent fiind de aproximativ 78.5 ani, dar asta nu e nimic în comparație cu unele viețuitoare. O pasăre tocmai și-a sărbătorit a 79-a aniversare, iar o reptilă a devenit tată pentru prima dată la vârsta de 111 ani. Iată care sunt cele mai longevive șapte creaturi din lume:

Balena cu capul arcuit poate supraviețui până la 200 de ani, datorită temperaturii corpului foarte scăzute, o caracteristică ce prelungește viața semnificativ. În 2006, a fost găsită o astfel de balenă în corpul căreia s-au găsit fragmente de bombă datând din jurul anului 1890, ceea ce face ca balena găsită pe coasta Alaskăi să aibă în jur de 115 – 130 de ani.

Pasărea cacadu are o durată medie de viață de între 40 și 60 de ani, ceea ce e destul de impresionant, dar un exemplar al speciei, Cookie, tocmai și-a sărbătorit a 79-a aniversare, în Chicago, pe 30 iunie.

Țestoasele gigant au o durată medie de viață de 100 de ani. Unul dintre celebrelele exemplare, Singuraticul George, tocmai a murit la vârsta de 100 de ani, dar alte țestoase trăiesc și mai mult de atât, un cuplu de țestoase tocmai hotărând că e timpul să se despartă după 115 ani împreună. Dar, probabil cea mai longevivă țestoasă de Galapagos a fost Harriet, care a trăit 175 de ani. Ea a fost colectată de Charles Darwin, a trăit o perioadă în Anglia, apoi a fost dusă în Australia, unde clima era mai bună pentru ea. A murit în Australia, în 2006.

Elefanții asiatici au o durată medie de viață de 60 de ani în sălbăticie, dar potrivit Cărții Recordurilor, cel mai bătrân elefant asiatic a fost Lin Wang, care a trăit 86 de ani.

Gorilele vestice au o durată medie de viață de 50 de ani. La vârsta de 55 de ani, gorila Colo este cea mai vârstnică din captivitate. Ea a fost și prima gorilă născută în captivitate. Ea are trei copii, 16 nepoți, cinci strănepoți și trei stră-strănepoți.

Tuatara, o specie de reptilă nativă din Noua Zeelandă, are o durată medie de viață de 100 de ani. Anul trecut, un mascul al speciei a devenit tată pentru prima dată la 111 ani.

Pasărea Manx Shearwater are o durată medie de viață de doar 15 ani, dar excepțiile în cazul acestei specii sunt uimitoare. Cartea Recordurilor menționează recordul celei mai longevive astfel de păsări, care trăiește de 51 de ani și care a zburat 5 milioane de mile în viața sa.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger