Cele mai grave dezastre energetice din lume

0

Dezastrele energetice produc daune catastrofale, victime umane şi distrug mediul. Urmările acestora se văd după ani de zile, iar costurile îndepărtării efectelor sunt colosale. Iată câteva dintre cele mai grave dezastre energetice care au avut loc în lume în ultimii ani.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl

La peste două decenii de la accidentul de la Cernobîl, efectele încă se observă în Ucraina. Pe 26 aprilie 1986 a avut loc topirea miezului reactorului nuclear la centrala de la Cernobîl.

O supratensiune tranzistorială neaşteptată a apărut în timpul unei verificări de rutină şi a cauzat o rupere în elementele combusitbilului reactorului. A rezultat o explozie foarte mare, iar miezul reactorului s-a topit. Grafitul care acoperea reactorul a ars timp de o săptămână.

Radiaţii foarte mari au fost eliberate în atmosferă, cauzând moartea a 50 de oameni şi relocarea permanentă a peste 350.000 de persoane. Până acum, este singurul accident nuclear care a fost clasificat ca “major” de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 4.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost relaţionate de accidentul nuclear de la Cernobîl, iar 5 milioane de oameni din fosta Uniune Sovietică au fost afectaţi de radiaţii. În anii care au urmat accidentului, mulţi copii în Ucraina şi Belarus s-au născut cu malformaţii şi au fost abandonaţi de părinţi.

Incendierea puţurilor petroliere din Kuweit

În 1991, forţele aliate au alungat armata irakiana a lui Saddam Hussein din Kuweit, însă soldaţii în retragere au devastat totul în urma lor. Au distrus 750 dintre cele 943 de puţuri de pe teritoriul Kuweitului, potrivit arhivelor militare din SUA, incendiind 600 dintre ele. Incendiile s-au dezlănţuit din februarie până în noiembrie, răspândind funingine de-a lungul Golfului Persic.

Peste un milion de barili de petrol au căzut pradă flăcărilor, iar monitorizările militare au arătat că smogul produs era încărcat cu gaze acide, particule toxice şi compuşi chimici periculoşi precum dioxid de sulf şi hidrogen sulfurat, toate asociate cu afecţiuni respiratorii şi cancer.

Kuweitul a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru a stopa incendiile, iar industria petrolieră din ţară a pierdut peste 5 miliarde de dolari remediind infrastructura afectată. Dezastrul a schimbat şi natura din statul din Peninsula Arabică şi l-a împânzit cu peste 300 de lacuri petroliere.

Scurgerile de petrol de pe barja Prestige

Pe 13 noiembrie 2002, platforma petrolieră înregistrată în Bahamas se afla în apele nord-estice ale Spaniei. Unul dintre cele 12 rezervoare s-a aprins în timpul unei furtuni. Spania, Franţa şi Portugalia au refuzat să primească nava pentru reparaţii, astfel că aceasta a mai petrecut o săptămână în larg deteriorându-se şi mai mult. Nava s-a rupt în jumătate şi s-a scufundat, deversând 20 de milioane degaloane de petrol în apă.

După scufundare, 125 de tone de petrol au continuat să se scurgă zilnic. În total, s-au scurs aproximativ 63.000 de tone de petrol, poluând coasta galică, distrugând industria locală a pescuitului şi ecologia de coastă.

Costurile curăţării au ajuns la 3,2 miliarde de dolari.

Poluarea cu cenuşă de la centrala pe cărbune de la Kingstone, Tennessee

Pe 22 decembrie 2008, o barieră de cenuşă s-a rupt la centrala pe cărbune, 1,1 miliarde de tone de cenuşă ajungând în atmosferă, deteriorând case şi poluând cursurile locale de apă.

Cenuşa conţinea cantităţi mari de chimicale toxice precum arsenic, fier, bariu, crom şi magneziu, metale care au fost relaţionate cu cancer, probleme neurologice şi alte afecţiuni.

Îndepărtarea poluării cu cenuşă va costa aproximativ 1 miliard de dolari şi va fi încheiată în 2013. Râul Emory este în continuare închis.

Topirea parţială a reactorului de la Three Mile, Pennsylvania

Aceasta este considerată cel mai grav accident din istoria energiei nucleare din Statele Unite. Topirea parţială a miezului reactorului de la central nucleară a dus la eliberarea de materiale radioactive în atmosferă. Curăţarea a durat 12 ani şi a costat aproximativ 973 de milioane de dolari.

Timp de 18 ani, Departamentul de Sănătate din Pennsylvania a ţinut un registru cu peste 30.000 de persoane care locuiesc pe raza accidentului. Potrivit acestuia, nu s-au întâlnit probleme de sănătate deosebite.

Explozia de la mina din Virginia de Vest

Pe 5 aprilie 2010, a avut loc o explozie la mina Upper Big Branch din Virginia de Vest, în urma căreia au murit 29 de mineri. Metanul şi monoxidul de carbon care au rezultat au făcut imposibile eforturile de salvare. Explozia a fost cea mai fatală din 1970.

Încă nu este clar ce a cauzat explozia de la mina deţinută de Massey Energy.

Deversarea de petrol Exxon

Pe 24 martie 1989, nava Valdez a companiei Exxon a eşuat în largul coastei Alaska, 11 milioane de galoane de petrol dintr-un total estimat de 54 de milioane s-au scurs, omorând mii de animale. După dezastru s-au observat reduceri mari în populaţiile de peşti, păsări şi alte creaturi marine. Experţii consideră că mai durează 30 de ani ca ţărmul să-şi revină.

Supravieţuitorii dezastrului sunt mai predispuşi la anxietate, depresie şi alte afecţiuni mentale. Între timp, compania Exxon a fuzionat cu Mobil, înregistrând profituri uriaşe. În 2008, Curtea Supremă din Statele Unite a decis reducerea sumei de despăgubiri pentru victime de la 2,5 miliarde de dolari la 500 de milioane.

Inundaţiile care au distrus Johnstown

Pe 31 mai 1889, barajul South Fork din Pennsylvania s-a rupt şi 20 de milioane de tone de apă au inundat oraşul Johnstown. Inundaţiile au omorât peste 2.200 de locuitori şi au cauzat daune de 17 milioane de dolari.

La acel moment, erau cele mai grave inundaţii din istoria Americii şi primul dezastru care trebuia gestionat de nou-înfiinţata Cruce Roşie.

Locuitorii au mai experimentat două inundaţii adiţionale în 1936 şi 1977.

Foto: Reuters

Citiţi şi:

Terra Mileniul III: Avem nevoie de un dezastru nuclear pentru a conştientiza riscurile?

5 surse comune de radiaţii în viaţa noastră

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger