Cele mai frumoase zece grădini ale lumii

0

Publicaţia National Geographic a realizat un top cu cele mai frumoase zece grădini ale lumii, luând în calcul atât grădinile botanice, cât şi cele clasice, precum grădini ce aparţin unor palate celebre. De la locul I la locul X, iată care sunt aceste grădini ce merită vizitate măcar o dată în viaţă:

 

 

1. Grădinile Palatului Versailles, Franţa (foto sus)

Create de peisagistul André Le Nôtre, în secolul al XVII-lea, la cererea regelui Ludovic al XIV-lea, aceste grădini continuă să uimească lumea şi în prezent. Întinse pe 101 hectare, ele încântă prin structură, combinaţii, plante şi atmosferă.

 

2. Grădina Botanică din Singapore


Considerată una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume, aceasta a fost înfiinţată în 1859; se întinde pe 52 de hectare şi este structurată pe trei „nuclee” principale, fiecare cu alt scop (educaţional, recreaţional şi turistic). Un punct de maximă atracţie al grădinii este zona dedicată orhideelor, unde se găsesc peste 60.000 de astfel de flori.

 

3. Grădinile Descanso, La Canada Flintridge, California, SUA


La 20 de minute distanţă de Los Angeles se află acest paradis neaşteptat, cu peste 100.000 de plante şi una dintre cele mai mare colecţii de camelii din lume. Grădinile şi pădurile de aici se întind pe 65 de hectare, pe dealurile San Rafael. Turiştii – şi în special copiii – adoră acest loc.

 

4. Grădinile Butchart, Insula Vancouver, British Columbia


Terenul pe care se află aceste grădini a fost utilizat, până la începutul secolului trecut, de o companie producătoare de ciment, ca şi carieră, până la epuizarea resurselor. În 1904, soţia proprietarului companiei a transformat locul într-o grădină de peste 22 de hectare, cu 700 de specii de plante, care înfloresc din martie până în octombrie.

 

5. Grădina Villa d’Este, Tivoli, Italia


O veche mănăstire benedictină, transformată în vilă de locuit de către un cardinal al Renaşterii, a ajuns să fie înconjurată de una dintre cele mai fascinante structuri de grădini şi fântâni din lume. Locul a fost recent catalogat de UNESCO drept unul dintre cele 31 de situri istorice şi artistice importante ale Italiei.

 

6. Grădina Dumbarton Oaks, Washington, D.C.

 

Un loc de popas, de răgaz şi de poveste, aşa descriu vizitatorii grădina aflată în capătul nordic al Georgetown. Combinaţiile interesante de plante şi structurile construite inclusiv în stil roman dau locului un farmec aparte, care atrage mereu turiştii.

 

7. Grădinile Villa Éphrussi de Rothschild, St.-Jean-Cap-Ferrat, Franţa


Aceste grădini s-au născut la începutul secolului al XX-lea, din viziunea lui Béatrice Éphrussi, baronesă Rothschild. Mai multe stiluri de grădini se îmbină şi duc vizitatorul în epoci şi culturi diferite, de la stilul francez la cel spaniol, japonez sau florentin.

 

8. Grădina Stourhead, Marea Britanie


Datând din secolul al XVIII-lea, aceste grădini sunt un exemplu perfect de fascinaţie a trecutului păstrată perfect în prezent; ruinele sau clădirile antichităţii recreate în interiorul lor vin să completeze acest aspect.

 

9. Grădina Master-of-Nets, Suzhou, China


Această grădină rezidenţială din sud-estul Chinei a fost creată în timpul dinastiei Song (960 – 1270). Cuprinde pavilioane, săli imense, camere pentru muzică, alei de bambus, căderi de apă, stânci care imită munţii cu tot cu peşteri, poduri arcuite, toate într-o perfectă armonie.

 

10. Grădina Sans Souci, Potsdam, Germania


Clădirea în stil rococo a fost palatul de vară al regelui Frederick cel Mare al Prusiei, construit după dorinţa sa şi botezat astfel pentru că aici regele putea să trăiască fără nicio grijă (sans souci). Grădina acestui palat a intrat în topul National Geographic şi datorită combinaţiei interesante de statui romane, decoraţiuni europene şi detalii chinezeşti, care o fac inedită.

 

Sursa: National Geographic

Foto 1: Pete Turner/Getty – Grădinile Versailles

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger