Cele mai dure legi anti-fumat din lume așteaptă votul parlamentului australian

3

Autoritățile australiene sunt convinse că parlamentul va vota pachetul de legi anti-tutun, considerate cele mai dure de până acum adoptate de vreo națiune din întreaga lume. Însă, spun reprezentanții guvernului, lupta nu se va încheia aici, pentru că marile companii producătoare vor ataca, probabil, noile reguli, în foruri internaționale.

 

Guvernul australian propune, prin noile legi, ca vânzarea țigărilor pe teritoriul statului să se facă, din 2012, în pachete simple, fără ”branduirea” colorată de până acum. Ministrul australian al Sănătății, Nicola Roxon, a declarat, potrivit Reuters, că guvernul australian se pregătește nu doar de un proces intentat de marile companii producătoare de tutun, după adoptarea noii legislații, ci mai ales de un litigiu dus în forurile internaționale – mai exact, la World Trade Organization (WTO) – pe drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit lui Roxon, companiile producătoare de tutun nu pot ele însele să atace la WTO noile decizii, dar statele pot face acest lucru. Astfel, ministrul a făcut apel la toate țările să nu conteste deciziile legislative ale Australiei în privința vânzării de țigări pe teritoriul său.

”Nu m-ar mira ca marii producători de tutun să își facă lobby și să caute o țară dispusă să le susțină cauza, așa că rog autoritățile statelor să nu plece urechea la astfel de solicitări”, a declarat Roxon. Noile legi anti-fumat urmează să fie votate săptămâna viitoare de parlament și rezultatul se așteaptă să fie unul pozitiv, partidele politice susținând demersul. Noua Zeelandă, Canada, Marea Britanie, Uniunea Europeană stau cu ochii pe momentul votului, fiind interesate să propună legi similare. Noile norme prevăd, în primul rând, ca țigările (indiferent de brand) să fie comercializate numai în pachete simple, de culoarea verde-măsliniu (foto stânga – sursa: Perth Now) și, în al doilea rând, restricționează prezența mărcilor companiilor producătoare pe ambalaj.

Încă de la propunerea și dezbaterea lor, aceste măsuri au înfuriat marile companii producătoare de tutun (Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco), care au amenințat Australia cu procese, dacă legile sunt votate. State producătoare de tutun, precum Nicaragua, Kenya sau Ucraina, au declarat că măsurile promovate de Australia ar încălca regulile internaționale de comerț și ar crea un precedent periculos (pentru producătorii de tutun – n.r.). Oficialii australieni spun că noua legislație nu face altceva decât să reflecte obligațiile asumate conform cadrului internațional recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încă din 2005, privind încurajarea statelor de a promova ambalaje unice și simple pentru țigări. Analiștii economici spun că marii producători de tutun se tem că modelul australian se va extinde pe piețe emergente precum Brazilia, Rusia sau Indonezia și că le va afecta creșterea în aceste spații.

Piața de tutun din Australia a avut încasări de aproximativ 10 miliarde de dolari în 2009, în creștere față de 2008 – cam 22 de miliarde de țigări sunt vândute anual în Australia. Autoritățile și ONG-urile doresc reducerea procentului de fumători din țară de la 15%, cât este în prezent, la 10% până în 2018. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, fumatul ucide anual 15.000 de australieni, iar costurile acestui fenomen se ridică la 32 de miliarde de dolari (tratamente, spitalizări etc.). Statisticile OMS arată că un miliard de oameni de pe planetă sunt fumători.

 

Sursa: Reuters


Advertisment ad adsense adlogger