Cele mai deprimante meserii

0

Mai toți ne-am plâns măcar o dată că joburile noastre sunt cele mai obositoare, mai plictisitoare sau mai stresante, însă la mijloc se află, de cele mai multe ori, dispoziția subiecivă și circumstanțele. Un grup de specialiști în tratarea depresiei ne arată însă care sunt, în funcție de cazurile întâlnite de ei, cele mai deprimante meserii, judecând după nivelul de stres de care au parte practicanții lor.

t1larg.depressed.jobs

 

1. Personalul de îngrijire a bătrânilor

Dacă e să ne luăm după statistici, cei care practică meserii din această arie au de 11 ori mai multe șanse să sufere de depresie decât alte profesii. După cum puteți intui, cu cât persoanele pe care le îngrijesc sunt mai bolnave și mai greu de recuperat, cu atât depresia bate mai repede și mai tare la ușă.

2. Chelnerii și ospătărițele

Psihologii spun că nivelul de rușine pe care aceștia sunt nevoiți să-l trăiască pe propria piele la serviciu influențează simțitor potențialul depresiv. Atâta vreme cât la mijloc e necesar un comportament servil și o oarecare umilință, pentru a face pe plac clienților, nu e de mirare că atât ospătărițele, cât și chelnerii sunt mai predispuși la depresie decât cei cu alte meserii.

3. Asistenții sociali

După cum era de așteptat, cei implicați direct în lucrul cu oamenii afectați de diverse probleme grave riscă mai mult să sufere de depresie, din moment ce nicio persoană cu un psihic sănătos nu se poate implica în astfel de meserii fără empatie. Însă drumul de la empatie, la frustrare poate fi destul de scurt.

4. Medicii și asistenții medicali

În medie, specialiștii susțin că o persoană poate exercita aceste probleme timp de 20-25 de ani, după care se pot instala probleme cronice care conduc la depresie. Un element esențial în aceste cazuri este sentimentul de devalorizare a vieții.

5. Artiștii, scriitorii, freelancerii, oamenii cu profesii creative

Un clișeu puternic al culturii noastre asociază oamenii creativi cu depresia, iar perioada romantică a stat la baza acestei reprezentări. Dincolo de alura poetică a acestei corelații, cele mai multe cazuri de depresie pentru acești oameni sunt determinate de nemulțumirea față de propria activitate și de condițiile proaste de muncă, dublate de instabilitatea financiară.

6. Profesorii

Potrivit celor de la Treatdepression.com, acum 20 de ani, această profesie nu figura în topul celor mai deprimante joburi, însă situația s-a schimbat odată cu reconfigurarea raportului dintre elevi și profesori și, implicit, cu scăderea autorității acestora din urmă.

7. Personalul administrativ

S-ar părea că factorul principal care stabilește legătura între această profesie și depresie este excesul de zel, de care orice angajat trebuie să dea dovadă în munca la birou ori la ghișeu (sau cel puțin așa stau lucrurile pe alte meleaguri). Munca repetitivă și susținută, fără multe satisfacții, poate duce la erodarea psihică a angajaților, confruntați astfel cu spectrul depresiei.

8. Mecanicii de la service

În primul rând, aceștia au de înfruntat atitudinea negativă a clienților, care îi tratează condescendent, acuzându-i frecvent de incompetență și aruncând deasupra lor suspiciunea înșelătoriei. Un alt aspect important care crește gradul de stres al acestei munci este fapul că reparatorii trebuie să-și păstreze clienții și să găsească mereu alții noi, ceea ce crește gradul de nesiguranță financiară.

9. Vânzătorii

Depresia se instalează în rândul vânzătorilor tot în virtutea relațiilor deficitare cu clienții, care au adesea un comportament dacă nu ostil, măcar nepoliticos. Pentru cei care își vând propriile produse, mai intervine factorul nesiguranței, din moment ce aceștia depind de veniturile obținute.

10. Directorii de vânzări

Indiferent de sectorul de activitate, fie că e vorba de imobiliare sau electrocasnice, statisticile arată că în cele mai fericire cazuri doar una din 50 de tranzacții se dovedește reușită și profitabilă. Acest lucru presupune că un director de vânzări ar trebui să discute, în medie, cu circa o sută de potențiali clienți, pentru a se asigura ca măcar unul dintre ei să și fie cumpărător.

Sursa: Treatdepression.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger