Cele mai cool legi din România

0

Ești tânăr? Nasol. Până și ONU zice că-i nașpa de tine în ziua de azi: îți lipsesc banii și puterea de decizie. Ai fost tânăr? Poate că și tu simți la fel. Autoritățile nu te bagă-n seamă decât când vor să-ți ia bani și dup-aia habar n-ai pe ce-i cheltuie.

de Ioana Pelehatăi

Partea bună e că nu contează, de fapt, câți ani ai. În 2014, tinerii din România au făcut o chestie super-tare, din care poți să înveți și tu, indiferent câți ani ai, unde stai sau ce lucrezi. „Ce-au făcut? Vreun protest? Un festival? Niște concerte?” Nu, deși câteodată și astea ajută. Dar înainte să se distreze, tinerii din povestea asta, adică Asociația Centrul pentru Politici Educaționale, au făcut ceva și mai cool. Au pus pe picioare un proiect intitulat „Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale”. Au luat autoritățile la bani mărunți. Le-au demonstrat cu legi și cifre că sunt cu ochii pe ei. I-au convins să respecte legea și, ca atare, să dea banul public pe chestii utile pentru ei, tinerii. Pe programe care să-i ajute să-și găsească un job, centre unde să învețe lucruri necesare pentru carieră, activități prin care să crească lideri și alte treburi pe care le vrei și tu de la tineri. (Ok, și poate și câteva concerte.)

Pe tineri toată lumea-i folosește în sloganuri. Nici în 2014 nu stăteau altfel lucrurile. Și strategiile din programul de guvernare în vigoare și cele ale Ministerul Tineretului și Sporturilor se lăudau cu ei. Promisiunile sunau bine pe hârtie: încurajarea tinerilor să participe la viața socială, dezvoltare, finanțări. Numai că nu mai exista niciun raport care să arate dacă s-a și făcut ceva cu-adevărat din 2008 încolo. Iar cele mai recente date fuseseră strânse de Consiliul Tineretului din România, în 2007-2008. Conform acestora, în anii respectivi doar cinci, respectiv opt Consilii Județene (din 41) dăduseră bani de la buget pentru tineri.

Așa că tinerii au făcut ce știu ei mai bine. Au dictat ce e cool. De data asta, n-au fost hashtag-urile, selfie-urile sau adidașii, ci niște legi, pe care tinerii din trei organizații le-au pus la treabă în folosul lor în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul ONG. Rețeta e simplă, iar rezultatele concrete.

Se ia prima lege, nr. 350/2006 sau Legea Tinerilor, se pune la microscop și se extrag din ea esențialele. Se scrie un scurt îndreptar, care în 8 pagini, îți spune pe bune cu ce instrumente poți să chestionezi alocarea bugetelor locale. Și e bine să știi că legea obligă primăriile să se consulte cu niște consilii formate din organizații de tineri, să organizeze concursuri de proiecte transparente pentru ONG-urile lor, să finanțeze activități locale pentru tineri și să aloce de la buget un fond de tineret de minimum 100.000 de lei pe an.

Se ia și a doua lege, nr. 544/2001. Se fac diseminează metodologia în traininguri cu monitorii din țară, ca să știe la ce să fie atenți. Se trimit solicitări de acces la informații de interes public. Se colectează și se analizează datele. Interesant de știut: doar trei sferturi dintre consiliile județene și de reședințe de județ au răspuns solicitărilor. Mai puțin de o treime dintre acestea alocaseră fonduri pentru tineret în 2015 și un pic peste un sfert dintre ele cheltuiseră 50% din aceste fonduri. Doar în municipiul Baia-Mare și în județul Covasna existau consilii consultative de tineret în 2015. În perioada 2012-2014, doar județul Alba alocase peste 100.000 lei anual pentru tineret și reușise să-i și cheltuie în fiecare an.

A fost nevoie de 100 de ONG-uri și de lobby pe lângă autoritățile locale și județene, dar odată ce tinerii au demonstrat că sunt atenți și știu la ce să se uite, s-a putut. Pe 2016, fondurile alocate pentru tineret la nivel local și județean au atins nivelul alocărilor de la Ministerul Tineretului și Sportului. Sunt bani din care se va învăța și se va munci. Mai mulți tineri vor avea șansa să învețe cum îți găsești un loc de muncă. Mai mulți dintre ei își vor cunoaște drepturile.

Și acum, după ce-ai stat cu gura pe ei și au dat banii cum scrie-n lege, ce mai e de făcut? Păi, același lucru, în fiecare an. Între timp, îi mai și premiezi un pic. Programul Tineri pentru democrație a desemnat orașul cu cea mai bună strategie de investiție în tineri drept Capitala tineretului din România. Pe 2 mai 2017, Bacăul va fi primul oraș care preia titlul. Competiția pentru 2018, însă, e încă deschisă.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger