Cele mai ciudate zece dereglări ale somnului

6

Somnul înseamnă relaxare, dar câteodată e chiar înfricoșător, dormitorul transformându-se în decor pentru adevărate filme horror. Iată cele mai neplăcute dereglări ale somnului:

1. Coșmarul frecvent. Fie că fugi de un criminal care te urmărește cu o rangă, fie că ești gol în mijlocul cantinei de la școală, ai avut, măcar o dată, un coșmar. Când acestea au loc aproape în fiecare noapte, înseamnă că ai o tulburare. Persoanele care suferă de această dereglare se trezesc adesea cu transpirație rece și amintiri clare despre visele oribile.

2. Somnambulismul. Aproximativ 15% dintre adulți se ridică din pat în mijlocul nopții și umblă prin casă în timpul somnului. Nimeni nu știe exact de ce se întâmplă acest lucru, dar stresul și genetica joacă roluri importante. Mulți se deplasează cu ușurință și chiar mută mobilă. Deși somnambulul nu pățește nimic dacă este trezit, somnambulismul, în sine, este periculos. Potrviti unui studiu din 2003, 19% dintre somnambuli se rănesc în timpul aventurilor nocturne, cel mai frecvent accident fiind căderea.

3. Sindromul de explozie a capului. Acesta are loc în timpul somnului profund când persoana respectivă se trezește brusc din cauza unui zgomot asemănător unei explozii. Explozia se aude din imediata apropiere a capului sau chiar din interiorul capului. Nu e un sindrom dureros și nici nu prezintă vreun pericol, dar doctorii nu știu de ce se produce.

4. Halucinații. Cu toții suntem obișnuiți să vedem lucruri stranii în somn, dar e mai puțin obișnuit să le vedem când nu dormim. Halucinațiile se întâmplă în timpul tranziției de la starea de trezire la starea de somn, adică după ce punem capul pe pernă. Oamenii care suferă de această tulburare spun că aud voci, au senzația că văd fantome și văd persoane și obiecte ciudate în cameră. De asemenea, gândaci și animale care se târăsc pe pereți sunt, de asemenea, o viziune frecventă.

5. Terorile nocturne. Țipete, distrugeri, mers frenetic. Asta poate experimenta cel care suferă de această tulburare în somn. Spre deosebire de coșmaruri, care se întâmplă în stadiul de somn REM (mișcarea rapidă a ochiului), această dereglare se face simțită în stadiul non-REM, de obicei la începutul nopții și este freceventă mai ales în rândul copiilor. Cauza nu este cunoscută pe deplin, dar dereglarea poate fi declanșată de febră sau stres.

6. Paralizia în somn. În timpul stadiului REM al somnului, apar visele, iar mușchii corpului devin imobili. Această paralizie temporară ne împiedică să acționăm în timpul visului și să ne rănim. Câteodată, însă, paralizia persistă după trezire. În plus, paralizia are loc în același timp cu halucinațiile. Persoanele afectate susțin că simt o prezență malefică și că sunt zdrobiți sau asfixiați. Dereglarea a intrat în folclorul din China ca “fantoma care te presează”, iar în Mexic ca “moartea care se urcă pe tine”.

7. Tulburarea de comportament în stadiul REM. Dacă paralizia înseamnă imobilitate, dereglarea de comportament în stadiul REM este un exemplu de prea puțină imobilitate. Câteodată, creierul nu reușește să transmită corpului să stea nemișcat în timpul stadiului REM. În aceste cazuri, persoanele se mișcă în timpul viselor. Ele se ridică, lovesc, distrug, în general, se comportă violent, rănile find frecvente în aceste cazuri.

8. Dereglări alimentare nocturne. Dacă în timpul zilei avem voința de a rezista tentațiilor alimentare, în somn sunt dezarmați. Persoanele care suferă de această dereglare golesc frigiderul noaptea și e posibil să nu-și amintească nimic a doua zi. Câteodată, poate fi și periculos dacă persoana respectivă aprinde aragazul sau toacă ingrediente.

9. Sexsomnia. Mai ciudat decât mâncatul în somn este sexul în somn. Descrisă pentru prima dată în 1996, această tulburare poate însemna zgomote sexuale, masturbare în somn sau chiar violuri. Au existat cel puțin cinci cazuri controversate în care bărbații acuzați de viol au fost achitați pentru că dormeau în timpul atacului.

10. Insomnia. Imposibilitatea de a adormi cauzează iritație și lipsă de concentrare în timpul zilei. Lipsa de somn este relaționată de obezitate, preisune arterială ridicată și infarcturi.

Vestea bună este că majoritatea dereglărilor descrise mai sus au leac și nu înseamnă că persoana care suferă de una dintre acestea este nebună.

Foto: Flickr / Nils Geylen

Sursa: LiveScience


6 comentarii

  1. “Vestea bună este că majoritatea dereglărilor descrise mai sus au leac și nu înseamnă că persoana care suferă de una dintre acestea nu este nebună.”

    daca nu inseamna ca persoana nu este nebuna, atunci concluzia articolului ar fi ca daca ai una din aceste tulburari, esti nebun. Nu cumva trebuia sa fie invers?

  2. Pingback: TOP cele mai frecvente dereglări ale somnului — Stiri pe Internet

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger