Cele mai bune filme ruseşti în 2011

0

Iată filmele rusești ale anului 2011 pe care le recomand; sînt puse în ordine aleatorie. Cîteva dintre ele sînt chiar excepționale și cred că a fost un an destul de bun pentru cinematografia rusă. Au revenit cu filme Sokurov, Zveaghințev şi Smirnov. Multaşteptatul film al lui Loban a apărut în sfîrşit. Au fost două debuturi foarte apreciate: Nikonova şi Karimov. Au fost multe subiecte noi pe care nu le-am mai întîlnit demult în filmele ruseşti. Am selectat 14 filme şi dacă mai descopăr ceva, revin cu completări.

de Vasile Ernu (ernu.ro)

 

1. Elena / regia – Andrei Zveaghinţev. Pe regizor îl ştiţi din filmele The Return (2003) şi The Banishment (2007). Zveaghinţev este indiscutabil unul din cei mai talentaţi regizori actuali ruşi. De data asta ne oferă un film de cu totul altă factură decît filmele lui precedente.

 

 

2. Generation P / regia Viktor Ginsburg. Filmul este ecranizarea romanului cult cu acelaşi nume scris de Viktor Pelevin. Romanul a fost tradus recent şi în limba română. Din păcate filmul nu se ridică la nivelul cărţii. Merită însă văzut cel puţin pentru Renata Litvinova.

 

 

3. Oameni inadecvaţi / regizor Roman Karimov. Este filmul de debut al lui Karimov şi a fost primit foarte bine de critica de specialitate. Mulţi îl consideră “filmul anului 2011”.

 

 

4. Două zile / regizor Dunea Smirnova. Un milionar vrea să pună mîna pe un muzeu (proprietăţile lui). Însă acolo există nişte oameni care nu sînt de acord cu cel care deţine mulţi bani :) … şi există şi o fată deosebită… interpretată de una dintre cele mai bune actriţe ruse din zilele noastre – Ksenea Rappaport. (clipul melodiei Supertango al celor de la Megapolise pus pe acest film).

 

 

5. Faust – regia Aleksandr Sokurov. Nu cred ca trebuie să spun ceva despre regizor şi film. Omul e genial şi de orice se atinge face minuni.

 

 

6. Vînătorul – regia Bakur Bakuradze. Un film foarte apreciat şi premiat  pe la diverse festivaluri. În acest film nu a jucat nici un actor profesionist.

 

 

7. Șapito-show – regia Serghei Loban. Loban este regizorul faimosului film Pîli/Praf care reprezintă vîrful de lance al cinematografiei alternative ruse actuale. Filmele lui sînt excepţionale şi trebuie văzute. Apariţia acestui film este poate cel mai important eveniment cinematografic al anului 2011 în Rusia.

 

 

Puteţi citi celelate şapte recomandări pe blogul lui Vasile Ernu, adică aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger