Cele mai bune documentare de la Astra vin la București

0

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu își începe turneul prin țară, prima oprire fiind Bucureştiul, unde la Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR), se vor proiecta de pe 14 până pe 16 decembrie, cele mai apreciate documentare din ediția acestui an. Citiți programul de mai jos și faceți-vă timp pentru ele, atâta vreme cât aceasta va fi singura ocazie să le vedeți.

 

Zeci de mii de spectatori au vizionat la ASTRA FILM  poveşti inedite, surprinse in documentarele care au rulat la recent încheiata ediţie cu nr. 12 a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu, cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-ficţiune ori aflaţi la prima întâlnire cu filmul documentar.

Filmele premiate şi cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere (nu neapărat aceleaşi) din partea publicului  ASTRA FILM, călătoresc prin ţară, pentru toţi iubitorii acestui gen cinematografic, care are enorm de oferit.

12 filme documentare cu subiecte variate, surprinse în diferite colţuri ale lumii vor fi proiectate timp de trei zile în cadrul programului  AFF12 on Tour la Bucureşti.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme despre dragoste şi idealul de iubire-  la care aspiră un bărbat într-o societate coruptă de prostituţie Phon Pehn Lullaby de Pawel Kloc, premiat cu Marele Premiu Astra Film, dar şi despre dragostea de libertate trăită de cîţiva tineri după ani buni de detenţie in filmul Turn off the Lights – de Ivana Mladenovic. Vor putea vedea lumea eclectică a metroului parizian (Metro) dar, în egală măsură, viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud – una dintre cele mai violente societăţi (Gangster Project),  sau cea a  unei tinere rome cerşetoare din Romania, de-a lungul unui an, în Helsinki,  Helping Mihaela –realizat de  Hanna Maylett. Sau subiecte precum emigrarea ilegală de muncă şi preţul plătit pentru îndrăzneala mamelor din Moldova de a visa la o viaţă mai bună putem vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz.

Cai sălbatici al lui Dan Curean (premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) ne poartă prin Delta Dunării -un loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii iar filmul regizorului german Fabian Daub Roşia Montană – un loc la marginea prăpastieire-aduce în discuţie, într-o manieră obiectivă, problema Roşiei Montana, cu bune şi cu rele.

La fel ca la Sibiu,  proiecţiile vor fi urmate de discuţii cu publicul. Sociologul Vintilă Mihăilescu împreună cu studenţii de la SNSPA, cât şi personajele din film vor dialoga pe tema documentarului Common Ground (foto), realizat de Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire (Belgia) şi distins cu premiul Astra Film pentru cel mai documentar din competiţia România. Filmul surprinde viaţa locatarilor unui bloc bucureştean, prinşi într-o continuă tranziţie socială şi economică.  Ivana Mladenovici regizoarea filmului Turn off the Lights, precum producătorii Eugen Kelemen si George Bucur din echipa filmului Cai salbatici vor fi prezenti la discutiile de după proiecţie. Programul documentarelor îl puteți vedea mai jos:

VINERI, 14 decembrie

18:00     MAMA ILLEGAL 55’

20:00     TURN OFF THE LIGHTS 71’

SÂMBĂTĂ, 15 decembrie

14:00     MY KOSHER SHIFTS 22’

GANGSTER PROJECT 54’

16:00     COMMON GROUND 82’

18:00     HELPING MIHAELA 96’

20:00     HE THINKS HE’S THE BEST 58’

DUMINICĂ, 16 decembrie

14:00     THE LAST STREET 60’

15:30     METRO 60’

17:00     GONE WILD 84’

19:00     PHNOM PENH LULLABY 98’

Programul complet se găsește pe www.astrafilm.ro, facebook/astrafilm.

Puteți citi și:

Un basm ciudat, într-unul din cele mai violente cartiere din lume. Interviu cu câștigătorul Marelui Premiu de la Astra 2012

Interviu cu realizatorul Dan Curean: ”Am filmat zeci de cai înghețați în baltă”

Roșia Montană, un loc la margine de prăpastie

”Nobelul pentru Pace acordat UE e o glumă. Aproape te face să vomiți”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger