Cele mai bune carti din 2009 (I)

24

librarie

Incepem un miniserial in care criticii literari din generatia tanara va propun topuri personale cu cele mai bune carti aparute anul trecut in Romania, pe diverse categorii. Cea care da startul recomandarilor este Bianca Burta-Cernat.

I.D.

Bianca Burta-Cernat este critic si cronicar literar si tine rubrici permanente in Observator Cultural si Bucurestiul Cultural.

PROZA

1. Varujan VOSGANIAN, Cartea soaptelor, Editura Polirom

2. Cristian TEODORESCU, Medgidia, orasul de apoi, Editura Cartea Romaneasca

3. Ioana PARVULESCU, Viata incepe vineri, Editura Humanitas

POEZIE

1. Angela MARINESCU, Probleme personale, Editura Cartea Romaneasca

2. Claudiu KOMARTIN, Un anotimp in Berceni, Editura Cartier

3. Anca MIZUMSCHI, Anca lui Noe, Editura Humanitas

ESEU/MEMORIALISTICA

1. Vasile ERNU, Ultimii eretici ai imperiului, Editura Polirom

2. Sanda GOLOPENTIA, Viata noastra cea de toate zilele, Editura Curtea Veche

3. Ion VIANU, Exercitii de sinceritate, Editura Polirom

CRITICA SI ISTORIE LITERARA

1. Andrei TERIAN, G. Calinescu. A cincea esenta, Editura Cartea Romaneasca

2. George ARDELEANU, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Editura Humanitas

3. Gellu NEGREA, Dictionar subiectiv al personajelor lui I.L.Caragiale (A-Z), Editura Cartea Romaneasca

DEBUT

1. Corina SABAU, Blocul 29, apartamentul 1, Editura Polirom

2. Ovidiu POP, Trickster, Editura Polirom

3. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Editura Cartea Romaneasca

TRADUCERI

1. Philip ROTH, Pastorala americana, Traducere din limba engleza de Alexandra Coliban, Editura Polirom

2. Julian BARNES, Nimicul de temut, Traducere din limba engleza de Mihai Moroiu, Editura Nemira

3. Salman RUSHDIE, Seducatoarea de la Florenta, Traducere din limba engleza de Dana Craciun, Editura Polirom

Poza: FlickrUmjanedoan

Tags:24 de comentarii

 1. buna initiativa insa am cateva comentarii

  1)de ce doar un top al cartilor de anul trecut?? cartile in mod normal au o durata de viata mai mare. de ce nu ultimii 5 ani sau ultimii 6

  2) nu sunt de acord cu eticheta “traduceri”. Mi se pare ca mai adecvat ar fi literatura universala sau internationala. iar daca intr-adevar asta ar fi obiectivul acestei categorii, de ce sa ne limitam la traduceri? cei care intr-adevar iubesc literatura in general citesc si in alte limbi. de ce as pune doar traducerile lui Philip Roth care sunt destul de putine pe langa numarul real si nu -as citi in original

  3) Imi pare ca lipseste istoria din acesta lista.o categorie mult mai “deschisa” publicului decat critica literara.

  ca o sugestie generala deschideti mai mult categoriile ca sa se aplice mai mult decat filologilor tineri. cartea este a tuturora!

  3)

 2. Eventul daca ati schimba si imaginea care insoteste articolul ar fi minunat. pentru mine e putin ofensatoare imagine unei persoane profum plictisita si obosita de carti dormind in biblioteca alaturi de topul unor carti. le citim ca ne plac, prefer sa citesc o carte in loc sa fac altceva pentru acel timp. nu ma plictisesc si adorm. daca ar insoti un articol despre abandonul scolar ori diminuarea varzarilor la carti poate, dar acest articol se adreseaza celora pe care cartile nu ii adorm!

  • Exact asta mi-a venit si mie sa zic atunci cand am vazut poza. Am invatat mult la viata mea si am citit cat am putut, dar pana acum (33 aproape) nu mi s-a intamplat niciodata sa adorm cu o carte in mana sau deasupra ei… Cred ca cine adoarme pe / cu o carte, de fap, nici nu o citeste…
   Hello, admin, schimbati, domne, poza!!!

 3. Pe ce se bazeaza acest clasament ? Pe parerea subiectiva a unui critic? In cazul acesta o sa avem 20 de critici cu 20 de clasamente diferite… este lipsit de relevanta. Stabiliti niste criterii clare. mai mult un scurt comentariu al respectivului critic in dreptul fiecarei carti ne-ar ajuta si pe noi cei care inca nu am citit respectiva carte sa ne facem o parere.
  Si daca tot va aventurati sa faceti clasamente, macar dati si unul dupa numarul de exemplare vandute…

  • Sunt de acord in totalitate cu tine!!
   La capitolul traduceri pot sa dau o alternativa: Jonathan Littel “Binevoitoarele” – o carte care pur si simplu m-a marcat! Nu am nimic cu Roth si Rushdie dar nu cred ca vor ramane in literatura universala…

 4. Eu obligatoriu la compartimentul traduceri aş menţiona romanul ATLASUL CONTINENTELOR ÎNCEȚOȘATE, semnat de Ihsan Oktay Anar, în excelenta traducere a Luminiţei Munteanu, acelaşi neobosit rălmaci care ni l-a dăruit pe Orhan Pamuk în româneşte!

 5. ce bine ca aflam si noi ce sa mai citim….Citeste romaneste!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  sa ne respectam scriitorii, nu numai traduceri…

 6. Topul la traduceri mi se pare ok. La celelalte categorii am serioase rezerve, inspecial Proza. E bine ca se fac astfel de ierarhii.

 7. Initiativa care ati luata este laudabila, realizarea ei lasa de dorit, literalmente. E prea simplista. Doresc sa stiu criteriile folosite pentru evaluare si particularitati care o scot mai mult in evidenta. Doresc sa stiu ce am sa invat din experienta autorului. Doresc comparatii cu carti similare, care o oarecare circulatie. Acum cateva luni am citit intr-un ziar saptamanal despre patru carti publicate in timpul celui de al doilea razboi mondial,care au schimbat opinia publica americana despre Rusia Sovietica si au cauzat inceputul razboiului rece. Le-am cumparat pe Internet la pret derizoriu dela anticariat. In doua luni am aflat si inteles lucruri care mi-au schimbat in mare parte bruma de cunostiinte care o aveam. Am citit recent cartea lui Dimache (O privire dincolo de orizont). Sant note de calatorie. Poate nu au valoare literara desi stilul este simplu, curgator si nu lasi cartea din mana pana nu o termini. Am insa un mare dor de duca care, sant convins, o sa afecteze pe multi din cititori.

 8. Ma indoiesc!!! Atata timp cat nu vom intra intr-o normalitate a promovarii pe baza unor valori, nu pe edituri, simpatii etc acest top indiferent de cine este facut (cu atat mai mult de generatia tanara care are in cap numai ceea ce i se da sau i se face reclama) are valoare zero!!!!

  • Cum ati vedea o promovare bazata pe valori, in afara editurilor? Ati citit vreuna dintre cartile amintite? Daca nu pe cele romanesti, traducerile? Pentru ca daca ne indoim din start, fara sa fim Descartes, putem sa lasam sa treaca inca un Nobel pe langa noi… A propos, stiati ca atunci cand tanarul Proust a dus prima sa carte la o editura, a nimerit la Andre Gide, care fara sa se obosesca sa citeasca prea mult, l-a desfiintat pentru ca ii parea ilizibil?
   THINK OUTSIDE THE BOX, cum bine zic baietii astia… Tinerii scriitori romani sunt foarte valorisi, in prezent se scrie mai bine decat credeti. Dan Lungu, Florin Lazarescu, Filip Florian sunt cititi in strainatate, sunt invitati frecvent la lecturi publice (unde publicul plateste bilet), la targuri de carte. Generatia tanara, pe care o dispretuiti, a scos literatura romana in Europa. Va rog frumos, intai cititi-i si dupa aia criticati-i!!

 9. @ droid04, Marin

  Acesta, din cate inteleg, este doar un top. Evaluarile in literatura se fac dupa criteriul valorii artistice. Ce inseamna asta, scrie in cartile de teorie literara.Criticii aplica asa cum ii taie capul ce scrie in ele 🙂 . Critica literara e o scriitura subiectiva care opereaza cu criterii obiective. Paradoxal.
  Detalii despre carti gasiti in cronicile care, cu siguranta, s-au scris despre fiecare dintre ele, trebuie doar cautat titlul si autorul cu google. Cartea soaptelor are chiar o pagina web a ei. Probabil urmeaza alti critici, cu alte opinii. Aveti rabdare.
  Cat despre topul in sine, de acord cu Vosganian, e revelatia anului, o carte colosala, eu i-as fi nominalizat si pe Florin Lazarescu (Lampa cu caciula), Matei Florian (Si Hams si Regretel). La poezie, Komartin nu e in top 3-ul meu, dar Angela Marinescu sigur este. Din tot ce e in acest top, recomand calduros oricui “Cartea soaptelor”, carte fara precedent in literatura romana, si “Seducatoarea din Venetia”, cu care Rushdie isi reconfirma statutul de mare, mare de tot scriitor.
  Daca tot suntem “outside the box”, hai si pe la librarie sa mai citim o carte!

 10. De acord cu Lu, tinerii scriitori fac pentru vizibilitatea literaturii române în Europa (şi în SUA, dacă ne gândim doar la Filip Florian) mai mult decât generaţiile anterioare.
  În ce priveşte nominalizările, sunt plauzibile. Sigur, gustul personal poate varia, aş fi preferat de exemplu la proză pe Angelo Mitchievici Ioanei Pârvulescu, la poezie pe Radu Vancu sau Dan Coman Ancăi Mizumschi, la critică doamna Cernat putea pomeni liniştită pe Paul Cernat, nu cred că se supăra altcineva decât bârfitorii de profesie… Însă astea sunt mărunţişuri, important e că se vede că e un top gândit pe bune, fără jocuri de culise.
  Literatura română ne dă de citit, în concluzie.

 11. la traduceri Barnes trebuia sa fie pe primul loc, e exceptionala cartea, intra si in top 3 din ce s-a scris in ultimul deceniu (nu ca celelalte nu sunt carti bune, dar asta chiar e cu totul deosebita)

 12. Eu am citit Nimicul de temut si mi-a placut foarte mult. Stiu ca atunci cand am cumparat-o aveau reduceri mari daca o comandai on-line. E super cartea, oricum.

 13. Pingback: Cele mai bune carti din 2009 (II)   Think Outside The Box

 14. Pingback: Cele mai bune carti din 2009 (III)   Think Outside The Box

 15. Pingback: uberVU - social comments

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger