Cele mai bune 35 de materiale jurnalistice din 2017: nominalizările Premiilor Superscrieri #7

0

Noua generație de jurnaliști și autori de non-ficțiune este mai pusă pe treabă ca oricând și demonstrează, prin realizările din ultimul an, că presa românească de calitate nu mai este un mit. La a șaptea ediție, competiția Premiile Superscrieri a reușit să adune cele mai multe materiale de impact de până acum, oferind juriului o misiune grea. Lista nominalizărilor s-a extins la 35 de titluri, atât din presa independentă, cât și cea mainstream.

Teodor Tiță (director de știri Europa FM), președintele juriului, oferă un vot de încredere pentru sănătatea presei: „Poate sună ca un clișeu, dar an de an Superscrierile cresc. Am spus asta și la edițiile anterioare (cele la care am participat ca membru al juriului), însă ceea ce face concursul de anul ăsta special e valoarea relativ egală a materialelor înscrise. Juriul a avut o misiune teribil de complicată. La stabilirea ierarhiilor finale, a fost nevoie să mergem până la un nivel de detaliu de care nu aveam nevoie în trecut, când câștigătorii erau la distanță mare de următorii clasați. Asta e o veste bună. Partea sănătoasă a presei românești se întărește după ani de declin și fiecare text sau video înscris la concurs e o dovadă fermă și ușor de verificat.”

Cele 35 de materiale nominalizate pot fi accesate e site-ul FFFF.ro (https://goo.gl/9vuofY).
Câștigătorii finali se vor anunța pe 20 noiembrie, în cadrul Galei de Premiere, la Teatrul Național București.

Publicul este invitat să voteze materialul preferat, care va primi premiul special Superscrierea Cititorilor. Formularul de votare este disponibil aici: https://goo.gl/umVt9q.

Valoarea premiului constă în suma adunată din vânzarea cărții Superscrieri în ultimul an – așadar, cei care doresc să susțină direct, pot face o donație achiziționând cartea: https://goo.gl/kZLt7d

Nominalizații Premiilor Superscrieri #7 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție

INVESTIGAȚIE: Adina Daneș & Alexandru Evanghelidis (Brrlog), Bianca Felseghi (PressOne), Bogdan Groşereanu   (Gazeta de Sud), Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder), Iurie Sanduța & Vladimir Thoric (RISE Moldova), Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), RISE Project, Victor Ilie (RISE Project).

REPORTAJ: Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Diana Meseșan, Georgiana Ilie, Vlad Odobescu ( autori care semnează în Decât o Revistă), Lina Vdovîi & Michael Bird (Casa Jurnalistului), Polina Cupcea (oamenisikilometri.md/Republica Moldova).

TV & VIDEO-JURNALISM: Alex Nedea, Ana Iorga, Andrei Ciurcanu (episoade „În premieră”, Antena 3), Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder), Eliza Zdru (film documentar), Violeta Gorgos (TVR).

PORTRET: Delia Marinescu (Casa Jurnalistului), Irina Tacu, Oana Sandu și Radu Ciorniciuc (cu materiale semnate în Decât o Revistă), Polina Cupcea (oamenisikilometri.md/Republica Moldova), Valentin Șchiopu (PressOne).

OPINIE – New Media & Blogging: Alex Tocilescu (Decât o Revistă), Alin Fumurescu (Press One), Bogdan Groșereanu (Gazeta de Sud), Lavinia Gliga (Decât o Revistă), Ruxandra Burcescu (Republica), Vlad Andriescu (Start-up.ro).

Pentru prima oară în juriul Premiilor Superscrieri, Vintilă Mihăilescu (antropolog și editor Dilema Veche) despre jurizare: „Ce minunat este să-ți fie greu! Greu să alegi, pentru că ai de unde, pentru că nu știi ce să alegi mai întâi, pentru că toate materialele vorbesc o limbă frumoasă cu aproape uitaseși că există… Și ce bine e când constați că nu e așa de rău cum îți imaginai și poți să-ți recapeți încrederea în jurnalism!”

MINI-CONGRES DE JURNALISM

Zilele Superscrieri (18-19 noiembrie) completează Gala Premiilor Superscrieri 2017 (20 noiembrie) c-un program intensiv de weekend, adresat tuturor cititorilor de Superscrieri. Cei care vor să înțeleagă și să schimbe lumea în care trăiesc sunt invitați, timp de două zile, să cunoască o parte din autorii Superscrieri și să participe la workshop-urile, proiecțiile și talk-urile propuse de un număr de 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România. Invitații speciali ai acestui mini-congres de New Journalism care ne vor onora cu prezența la Zilele Superscrieri sunt Paul Steiger, fondator Pro Publica & multiplu câștigător al premiului Pulitzer, Natalia Antelava, fostă corespondentă BBB și fondatoare Coda Story și Jacqui Banaszynski, reporter cu 40 de ani experiență și câștigătoare a premiului Pulitzer.

Highlight-urile Zilelor Superscrieri sunt două mese rotunde pe tema schimbărilor de paradigmă care redefinesc frontierele dintre instituțiile de presă și public, în România și în lume. Masterclass-ul Superscrieri de sâmbătă seara (18 noiembrie) reunește trei dintre inițiativele de jurnalism care au schimbat peisajul presei independente de la noi și unul dintre cele mai importante ONG-uri care le-a sprijinit de la început. Cristian Lupșa – Decât o Revistă, Victor Ilie – Rise Project, Luiza Vasiliu – Casa Jurnalistului și Ioana Avădani – Centrul pentru Jurnalism Independent vor discuta împreună cu Vlad Tăușance despre relația dintre cetățean și media.
Duminică seara (19 noiembrie), Zilele Superscrieri se încheie cu SuperZiceri: Pioneers, o discuție moderată de Cristian Lupșa, fondator Decât o Revistă și The Power of Storytelling, la care participă jurnaliștii străini Paul Steiger, Natalia Antelava și Jacqui Banaszynski.

Participă la Zilele Superscrieri: ProPublica, Coda Story, Balkan International Reporting Network (BIRN), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Cercul de Donatori, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, Scena9, Rise Project, Casa Jurnalistului, dela0.ro, Brrlog, Documentaria, Teleleu.eu, Recorder, Să fie lumină, Acasă: the film, One World România la Școală, Funky Citizens, Factual, Cărturești.

Expozițiile, întâlnirile și proiecțiile sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, în afară de Masterclass și SuperZiceri, care sunt cu intrare 50 lei fiecare. Workshop-urile sunt cu înscriere în prealabil.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger