Cele mai active grupuri de inițiativă, la târg

0

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică organizează a treia ediție a Târgului de Inițiative Cetățenești. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, între orele 15.00 – 20.00 la ARCUB Gabroveni (str. Lipscani nr. 84 – 90). Harta aici.

Târgul este un prilej de a-i cunoaște pe acei oameni care au luat atitudine și care s-au implicat pentru binele comunității din care fac parte – grupuri și comunități active în București care au făcut demersuri către autoritățile publice pentru rezolvarea unor probleme de interes local sau național, pe teme diverse (mediu, social, infrastructură, drepturile omului etc.).

Grupuri participante

 1. Grupul de Inițiativă Flamura s-a înființat în iulie 2016 și este format din oameni care locuiesc în apropierea fostului cinematograf Flamura, din Șoseaua Giurgiului. Grupul militează pentru redarea acestei clădiri, acum nefolosite, către comunitate, sub forma unui centru cultural pentru copii. 
 1. Asociația Cartierul Aviației este format dintr-un grup de locuitori din Cartierul Aviației ce dorește construirea unei comunități puternice, care să se implice activ în identificarea problemelor cartierului și în rezolvarea acestora. Prin proiectele lor își propun să aducă o nouă față cartierului și să-l aducă la standarde europene. 
 1. Comunitatea din Vulturilor 50. În septembrie 2014, 27 de familii (150 de oameni) au fost evacuate dintr-o locuință retrocedată și pentru care au plătit chirie statului. Unii dintre ei erau chiriași de mai bine de 30 de ani. În semn de protest față de indiferența autorităților, mai bine de 50 dintre aceștia au locuit pe trotuarul din fața locuinței de unde au fost evacuați. Astăzi, șapte familii încă mai așteaptă o soluție. Comunitatea din Vulturilor 50 a devenit simbolul luptei pentru justiție locativă în Bucuresti.
 1.  Grupul de Iniţiativă Callatis DrumulTaberei este prezent în comunitate din anul 2010 și încearcă să pună pe agenda publică problemele cartierului. După ce în 2012 a convins autoritățile să refacă Parcul -Istru, în 2014 membrii grupului au reușit să convingă Primăria Sectorului 6 să reamenajeze zona adiacentă Școlii nr. 279 și să sporească măsurile de siguranță rutieră și pietonală în această zonă.
 1. Inițiativa Domnești este un grup de inițiativă creat în ianuarie 2016, format din cetățeni voluntari din zona Domnești, Ilfov, care își doresc ca banii publici să fie cheltuiți în interesul tuturor locuitorilor comunei. Au reușit să organizeze prima dezbatere publică despre bugetul comunei și au convins autoritățile să renunțe la construirea unui monument și a unei clădiri de birouri, ambele fiind neoportune pentru Domnești.
 1. Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea reunește vecini de cartier care doresc îmbunătățirea calității vieții în această zonă nou construită la marginea cartierului Drumul Taberei. De mai bine de doi ani, membrii grupului cer autorităților să amenajeze și să accesibilizeze corespunzător strada Prelungirea Ghencea, atât pentru a decongestiona traficul din zonă, dar și pentru a crește siguranța locuitorilor din zonă. De curând, grupul de inițiativă civică s-a transformat într-o asociație de cartier.
 1. Grupul „Salvaţi Parcul Tineretului” militează de peste patru ani pentru respectarea normelor privind protecția mediului, urbanism, dar și pentru salvarea celor 17 hectare din întregul perimetru al Parcurilor Tineretului și a celor 6,8 hectare din Parcul Lumea Copiilor care  au fost transformate în proprietăți private. Grupul revendică locurile de joacă pentru copii, utilităţile, mobilierul urban și luptă pentru recuperarea spațiului verde defrișat pentru a face loc clădirilor rezidențiale.
 1. Grupul Floreasca a fost format în anul 2014 de un grup de oameni uniți de același ideal – de a se bucura de parcurile Garibaldi, Verdi și Floreasca, dar și de istoria unui cartier emblematic al Bucureștiului. Grupul acționează pentru a opri distrugerea spațiilor verzi rămase între blocuri și pentru conservarea parcurilor, în acord cu Planul Urbanistic Zonal din anul 2003, plan de la care autoritățile au făcut prea multe derogări și excepții în ultimii ani.
 1. Iubim Sectorul 3 s-a format în anul 2015 pe fondul nemulţumirii cetăţenilor față de deciziile urbanistice deşănţate luate de autorităţile Sectorului 3 (borduri roşii de 30 cm în tot sectorul, autorizarea construirii blocurilor noi fără locuri de parcare, betonarea spaţiilor verzi etc). Lipsa de dialog a autorităților i-a înverșunat și mai tare pe membrii grupului, care apelează la diferite metode pentru a se face auziți, de la participarea la şedinţele de consiliu până la proteste și flash-mob-uri.
 1. Grupul studentelor și studenților împotriva hărțuirii sexuale în universitățiacordă sprijin persoanelor care s-au confruntat cu astfel de situații în mediul academic și caută soluțiile cele mai potrivite pentru prevenirea și combaterea fenomenului. Până acum au documentat și derulat mai multe campanii de conștientizare în câteva universități din București. Grupul solicită introducerea în codurile de etică a unei definiții detaliate a hărțuirii sexuale, precum și sancțiuni clare și proporționale pentru agresori. 
 1. Clubul Mamelor este format din peste 20 de persoane care acționează pentru îmbunătățirea calității vieții în cartierul Ferentari. Principalele domenii de acțiune sunt creșterea și educarea copiilor în mod responsabil, integrarea pe piața muncii și asistență pentru conectarea la electricitate. Membrii grupului se întâlnesc săptămânal pentru a identifica provocările din cartier și pentru a aplica împreună cele mai potrivite soluții.
 1. Youth Voice Romania este o inițiativă formată exclusiv din tineri care au dus instrumentele participării publice în mai multe licee și colegii din București. În ultimii trei ani au reușit să propună proiecte educative alternative, bazându-se pe nevoile reale ale elevilor și pe consultarea atentă a acestora. În toate proiectele derulate, tinerii implicați în inițiativă au aplicat principiile democrației participative și ale nediscriminării.
 1. InCotroceni – Oameni, Idei, Povești este o asociație comunitară care și-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor și mai armonios în care calitatea vieții să crească. Scopul asociației îl constituie dezvoltarea, promovarea și sprijinirea comunității din cartierul Cotroceni și a identității acesteia, având următoarele direcții de acțiune: (i) social – cultural și (ii) arhitectură, urbanism și (iii) infrastructură.
 1. Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei luptă pentru salvarea lacului din Parcul Circului și refacerea spațiilor verzi. Centrul Comunitar Tei, care va fi inaugurat în cursul lunii octombrie, este una dintre marile realizări ale grupului, după o activitate de 6 ani. Grupul a fost înființat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.
 1. Grupul de Oponență a Proiectului„Drum expres Ciurel – Splaiul Independenței – Autostrada A1 București – Pitești”este format din cetățeni din sectorul 6 care se opun acestui proiect deoarece va crește traficul prin centrul Bucureștiului (legătură A1-A2), are impact negativ asupra mediului și costurile estimate sunt foarte mari (peste 600 milioane Euro). Grupul a identificat alternative mai eficiente: străpungerile Ghencea, Timișoara, Preciziei, Giulești; prelungire metrou până la A1 și strada Osiei; transformarea strazii Liniei; și a reușit să anuleze în instanță PUZ-ul proiectului (HGCMB 131/2012).
 1.  Inițiativa Bragadiru a luat ființă la sfârșitul anului 2015 în rândul locuitorilor Cartierului Independenței, din orașul Bragadiru, pentru că locuitorii se confruntau cu numeroase probleme de administrație publică. Grupul a creionat deja o listă de priorități pentru autoritățile publice. Principala revendicare a grupului este ca autoritățile să investească responsabil în infrastructura rutieră și de educație, dar și în celelalte servicii din comunitate.
 2. Comunitatea Bicicliștilor din București este un grup informal de lucru care are ca scop creșterea numărului de bicicliști în trafic. Alături de alte organizații și grupuri de bicicliști au realizat o serie de proiecte pentru creșterea vizibilității bicicliștilor în trafic și au promovat inițiativele care încurajau transportul alternativ. Cele mai importante sunt  Drumuri Verzi București, inclus în Strategia de Dezvoltare Regională București – Ilfov 2014-2020, dar și cele șase marșuri ale bicicliștilor, organizate sub sloganul „Vrem un oraș pentru oameni”.
 1. Centrul Comunitar „The House”este o inițiativă civică a comunității LGBT din București, ce urmărește crearea primului spațiu sigur dedicat minorităților sexuale și de gen. The House ar asigura accesul la servicii specializate psiho-sociale, medicale și legale pentru aproximativ 4% din populația orașului, cifra estimată a comunității LGBT locale. The House este un proiect susținut de către Asociația Lindenfeld, Asociația MozaiQ LGBT și Asociația TRANSform.
 2. Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului este format din locuitori din zona Sala Palatului-Cișmigiu-Universitate care sunt nemulțumiți de felul în care arată cartierul lor: aglomerarea de mașini, noxele și poluarea fonică sau spațiile verzi lăsate în paragină. Grupul dorește să crească implicarea locuitorilor din cartier în problemele comunității, dar și o administrație locală care să respecte regulile transparenței și consultării publice.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger