A-ţi face griji e ca şi când ai plăti dobândă pentru o datorie pe care încă nu ai făcut-o: inutil, ridicol, o pierdere de timp şi resurse. Şi totuşi, cu toţii o facem. Îngrijorarea se naşte din frică, o emoţie care nu ne este străină; şi, dacă, uneori, frica ne poate salva dintr-o situaţie cu potenţial periculos, în alte cazuri ne poate opri din a ne urma visurile sau oportunităţile ivite în cale. Nu demult, de altfel, am publicat pe TOTB o serie de texte personale despre cele mai mari frici de care suferim.
Site-ul The Mind Unleashed a realizat un top al celor cinci cele mai mari frici care ne ţin în loc atunci când vine vorba de a realiza ceva în viaţă, de a atinge un scop. Sunt destul de comune, dacă stăm să ne gândim, dar prezente fără excepţie în viaţa noastră sau în vieţile celor din jurul nostru. Iată lista acestora:
- Frica de a pierde timpul
Timpul, cea mai preţioasă resursă, cel mai de preţ dar. Faptul că ne este teamă că îl pierdem are logică. Dar a considera că îl pierdem atunci când investim în acţiuni menite să ne facă să ne atingem un vis nu mai are logică. Cu toate acestea, frica de a pierde timpul este pe primul loc în topul marilor frici care ne ţin înapoi.
- Frica de faliment (de a rămâne fără bani)
Este strâns legată de frica de a pierde timpul, pentru că… timpul înseamnă bani. Şi nevoia de bani ne marchează toate aspectele vieţii – facturile nu se plătesc cu idealuri. Există soluţii de a diminua acestă frică, scrie The Mind Unleashed: să renunţăm la activităţi frivole şi să investim mai mult timp în obţinerea lucrului care ne interesează, pentru a ajunge mai repede să şi câştigăm bani din visul nostru (care poate fi un loc nou de muncă, o pasiune, o altă meserie etc.).
- Frica de a fi nepotrivit
Psihologii numesc asta “sindromul impostorului”: o profundă îndoială asupra propriilor abilităţi, senzaţia că suntem impostori. Dar numai pentru că ne simţim nepotriviţi pentru un lucru nu înseamnă că şi suntem.
- Frica de eşec
Frica de a nu avea succes. Este firesc să ne dorim să avem succes în ceea ce întreprindem şi investim timp, resurse, energie, chiar bani. Nu întotdeauna lucrurile ne ies din prima încercare, dar asta nu înseamnă un eşec total sau că trebuie să abandonăm. Singurul eşec real constă în a nu încerca deloc să facem ceva.
- Frica de succes
Poate chiar mai comună decât frica de eşec este frica de a reuşi. “Cea mai adâncă frică a noastră nu este că nu am fi potriviţi, ci că avem putere şi capacitate peste măsură”, scria Marianne Williamson. În realitate, nu există niciun motiv să ne temem de a fi talentaţi, excepţionali, admiraţi pentru ceea ce facem – de a avea succes, indiferent cum îl definim, fiecare pentru sine.
Sursa şi mai multe detalii: The Mind Unleashed
3 comentarii
Frica de a visa!
Eliminam fricile ..inlocuindu-le cu ,,iubirea,, facem totul …din iubire, …cu iubire,… pentru iubire….si totul e …OK…..