Cele 7 minuni ale României – la final

1

A venit timpul să anunţ rezultatele pentru campania “Cele 7 minuni ale României”. Îmi cer iertare că nu am scris mai demult, votarea s-a încheiat la sfârşitul lui iunie, dar, fiind mai mult plecat, nu am avut timp să mai scriu. De altfel, toate articolele pe care le-aţi citit până acum au fost scrise şi încărcate înainte de a pleca în China la sfârşit de iunie. Dar iată că e timpul să vă anunţ care sunt cele 7 minuni ale României, aşa cum le-aţi votat, în ordinea alfabetica a localităţilor unde se găsesc aceste monumente.

 

 

de Imperator Travel

 

Castelul de la Bran

 

Castelul Huniazilor – Hunedoara

 

Cimitirul Vesel – Săpânţa

Castelul Peleş – Sinaia

Transfăgărăşan

Salina Turda

Mănăstirea Voroneţ

 

Acestea sunt cele 7 minuni ale României, cele mai reprezentative monumente construite de cei care au trăit pe aceste meleaguri, aşa cum aţi ales voi, cititorii Imperator Travel. Aş dori să vă mulţumesc pentru participare şi pentru share-uri pe Facebook, până la final adunându-se aproape 4.000 de voturi. N-aş vrea să scriu aici ordinea strictă, pentru că nu este cel mai important, dacă doriţi să aflaţi clasamentul final puteţi să vă uitaţi aici, pe pagina de votare.

Ce aş dori, însă, să menţionez este minunea care a primit cele mai multe voturi, iar aceasta este Salina din Turda. De ce a ieşit pe locul 1 şi încă detaşat? Pentru că presa online din Turda şi Cluj s-a mobilizat şi a făcut lobby ca clujenii să-şi voteze minunea; şi, după cum îi ştiu eu pe clujeni, de pe vremea când lucram la Ursus, cu o puternică mândrie locală, s-au mobilizat cu mic, cu mare şi au votat Turda. Este un lucru rău care distorsionează rezultatele? Eu zic că nu; un monument este o minune atunci când şi cei care locuiesc acolo se mândresc cu el şi îl susţin, iar clujenii au făcut asta. Bravo lor! Ce pot să vă spun este că, şi fără mobilizarea clujeană, salina de la Turda tot ar fi intrat în primele 7 minuni. Şi, culmea, este singurul loc din cele şapte în care nu am ajuns până acum, pe toate celelalte şase le-am vizitat mai demult sau mai recent. Trebuie să recunosc că am trecut prin Turda astă-vară, cu autobuzul de la Cluj-Napoca la Tg. Mureş, dar aveam cam multe bagaje şi eram prea pe fugă să mă opresc să vizitez salina. Sper, însă, să ajung cândva să văd “prima minune a României”.

Revenind la lista finală: nu cred că sunt surprize majore. Dar, totuşi, aş vrea să subliniez, încă o dată, una dintre caracteristicile turistice ale României pe care nimeni nu cred că a menţionat-o vreodată: diversitatea extraordinară a unei ţări relativ mici! Hai să ne uităm la cele 7 minuni – avem parte de două castele medievale, de o mănăstire medievală, de o şosea construită în ultimii 40 de ani, de o salină care tocmai a fost refăcută radical, de un palat de secol 19 şi de un monument relativ straniu, unic pentru România, un cimitir “vesel”. În afară de castelele medievale, care sunt două, celelalte cinci monumente sunt extrem de diferite. Avem, însă, parte de o concentrare geografică – şase din şapte sunt din Transilvania (dacă luam în considerare că cea mai spectaculoasă parte a Transfăgărăşanului este cea de peste munţi, din Ardeal), trei monumente sunt din perioada medievală, trei din ultima sută de ani şi una de secol 19. Şi cred că discuţiile ar mai putea continua.

Vă las, însă, pe voi să continuaţi discuţiile şi v-aş ruga să scrieţi ceea ce credeţi la comentarii. Dar, în orice caz, vă mulţumesc din suflet atât celor care au votat, cât şi celor care au promovat această campanie – bloggeri, ziare, televiziuni! Şi sper că cei mai mulţi dintre voi veţi fi incitaţi să vă duceţi să descoperiţi cu ochii voştri aceste minuni, dar şi alte minuni ale României! Dacă veţi face asta, scopul acestui demers va fi cu adevărat împlinit!

Apropos, voi pe care din aceste minuni le-aţi vizitat ?

 

Sursa şi foto: Imperator Travel

 

Derularea campaniei:

Haideţi să stabilim împreună care sunt cele 7 minuni ale României

Care sunt minunile României desemnate de voi

Cele 7 minuni ale României – faza votării


Un comentariu

  1. Fiecare din aceste locuri e, in felul sau, unic. Niciunul nu mi se pare a fi mai putin important decat celalalt, sau mai putin reprezentativ pentru noi, romanii. Intrebarea din finalul articolului e, insa, gresita. Probabil mai corect ar fi fost “Apropos, voi pe care dintre aceste minuni nu le-ati vizitat, inca?”. Referitor la sustinerea clujenilor, si mie se pare absolut normal sa-si provoveze atractiile locale. Sa nu uitam ca aceasta regiune a Romaniei este poate una dintre cele mai educate in spiritul capitalist…si e bine. Poate ar trebui sa aderam fiecare mai mult la resursele turistice locale si sa incepem sa le promovam mai bine. Altii provoveaza valori artificiale, noi avem batatura plina de minuni si nu stim ce sa facem cu ele. Stim doar sa plangem cand dispar si sa dam vina pe altii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger