Cele 7 minuni ale României – faza votării

0

În primul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru că aţi participat atât de mulţi la prima fază de nominalizări pentru stabilirea celor 7 minuni ale României. De fapt, am fost surprins cât de mulţi au fost cei care au citit şi mai ales au propus diverse monumente pentru a intra pe lista celor 15 monumente din care vor fi alese cele 7 minuni ale României. Au fost sute de votanţi (pe site-ul meu şi al celor care au preluat leapşa de la mine) şi au fost nominalizate nu mai puţin de 121 de monumente şi obiective din România. Dintre aceste 121 de monumente, primele 15 continuă competiţia.

 

 

de Imperator Travel

 

Practic, ce o să vă rog: intraţi pe pagina de votare şi alegeţi doar 7 dintre cele 15 monumente care au intrat în finală. Rezultatul va fi afişat permanent, iar votarea durează 3 săptămâni.

Să ne uităm puţin la cele 15 monumente nominalizate. Nu pot spune că sunt mari surprize, sunt unele dintre cele mai cunoscute şi mai mediatizate monumente ale României. Cele mai multe nominalizări sunt din Ardeal (7 nominalizări), urmat de Muntenia (cu 5 nominalizări), Moldova cu numai 2 nominalizări şi 1 din Maramureş. Niciun monument din Dobrogea sau Banat nu a ajuns în primele 15 nominalizări.

Şase monumente provin din Evul Mediu, şase din perioada să-i zicem contemporană (secolele XX-XXI), din care nu mai puţin de patru construite (sau deschise publicului) în ultimii 40 de ani, două din perioada modernă (după 1848) şi doar una provine din Antichitate (ghiciţi care :)).

Ar putea fi spuse foarte multe şi cred că o să dedic mai multe articole acestui proiect cu rezultate, zic eu, interesante. În primul rând, este evident că marketingul turistic este extreme de important. Sunt locuri ca Cetatea Neamţului sau Cetatea Alba-Iulia care nu au beneficiat de prea mult marketing şi nu au reuşit să intre în primele 15 cele mai nominalizate ca monumente ale României. E drept, cetatea de la Alba-Iulia este încă în construcţie, dar sper că, după finalizare, va beneficia de un sprijin adecvat pentru un loc pe care îl merită cu adevărat.

Deşi am admis că se pot vota şi monumente româneşti din afara actualelor graniţe ale României, nu au fost prea multe voturi – doar 5 voturi pentru Palatul Reginei Maria de la Balcic şi 2 pentru Mitropolia Bucovinei de la Cernăuţi, niciun vot pentru vreun monument din Basarabia.

De asemenea, remarc că nici un monument din Sibiu nu a intrat pe lista celor mai nominalizate 15 monumente ale României. Sibiul a primit însă cele mai multe nominalizări – Piaţa Huet, Piaţa Mică, Piaţa Mare, Catedrala Evanghelică, Muzeul Brukenthal, Parcul Astra, dar nici una nu a intrat în primele 15.

Minunile inginereşti gen poduri (cum ar fi podul Saligny sau barajul de la Vidraru) au primit puţine voturi, iar altele (cum ar fi Porţile de Fier) nu au fost nominalizate de nimeni… Singurele nominalizate sunt Transalpina şi Transfagarasanul.

Ar mai fi multe de spus, dar mă voi limita la aceste rânduri.

Aş dori însă să mulţumesc din suflet altor bloggeri care au preluat această idee şi au promovat-o cititorilor lor. Am luat în consideraţie la clasament şi propunerile date de aceştia şi cititorii de pe blogurile lor: Travel Info România, 1001 călătorii, Blogul lui Matash, Ioana Budeanu, Think Out of the Box, Chinezu, Micile Vacanţe, Ce Merită, Elena Ciric, Ochiu Raţiunii, Forever Young, Totul despre Hostel, Covorul Meu, Daniel Boţea, Bialog, NWRadu, Diana Bocai şi Iubesc Viaţa. Îmi cer scuze dacă au mai scris şi alţii, dar nu am primit nici un ping sau link la comentarii, iar câteva posturi le-am găsit pe Zelist 🙂

Vă invit acum să intraţi pe pagina de vot şi să vă exprimaţi opinia:

CLICK AICI PENTRU A VOTA CELE 7 MINUNI ALE ROMÂNIEI


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger