Cel puţin 100 de milioane de rechini sunt ucişi în fiecare an

1

Datele adunate din întreaga lume de oameni de ştiinţă arată că, anual, omenirea ucide 100 de milioane de rechini, ca urmare, în special, a cererii de carne de rechin sau înotătoare de rechin de pe piaţa alimentară (mai ales pentru bucătăria asiatică). Această “rată a exploatării”, cum o numesc oamenii de ştiinţă, este extrem de ridicată, mai ales în cazul unei specii cu un ciclu reproductiv mai lent.

 

 

Concluziile cercetării au fost publicat de revista Journal Marine Policy. Autorii raportului spun că este extrem de dificil a se stabili nivelul real al ratei uciderii rechinilor pe glob, pentru că datele sunt greu de obţinut. Mulţi rechini sunt prinşi, li se taie înotătoarele şi sunt aruncaţi înapoi în apă, iar aceştia nu apar, de regulă, în rapoartele oficiale. Totuşi, cercetătorii au putut estima o rată a mortalităţii în rândul rechinilor între 63 şi 273 de milioane, pe anul 2010. „Este o marjă foarte mare între cifre şi asta ne spune, de fapt, cât de puţine sunt datele şi de greu de obţinut”, afirmă Demian Chapman de la Universitatea Stony Brook din New York. „Cifra de 100 de milioane este media acestor estimări şi este cea mai bună estimare pe care o putem face”, a adăugat el.

Autorii raportului mai spun că vasele comerciale de pescuit îşi schimbă mereu zonele de acţiune şi vizează specii diferite de rechini, în funcţie de cererea de pe piaţă. Problema este, însă, ca unele dintre aceste specii să ajungă în pericol de extincţie, din cauza vânării excesive şi, totodată, a faptului că au un ciclu reproductiv mai lent. „Unele dintre aceste specii au nevoie de zece ani sau mai mult pentru a atinge maturitatea necesară reproducerii. Astfel, ei nu se reproduc atât de repede pe cât sunt ucişi, nu pot ţine pasul cu graba cu care noi îi scoatem din ocean şi îi ucidem”, mai spune Chapman. Cererea cea mai mare de pe piaţă vine din spaţiul asiatic, unde supa de înotătoare de rechin este considerată o delicatesă. Procedeul crud de tăiere a înotătoarelor rechinilor şi aruncare a acestora înapoi în apă a fost, deja, interzis de mai multe state din lume (Canada, SUA, ţările Uniunii Europene şi altele), dar efectul măsurilor legale încă se lasă aşteptat. „Şi dacă nu mai aruncă rechinul înapoi în apă, ci îl păstrează cu totul, folosind carnea altfel, vorbim tot de un rechin mort, până la urmă”, spune Chapman.

Mâine, negociatori din 178 de ţări se vor întâlni în Bangkok, Thailanda, în cadrul conferinţei privind comerţul internaţional cu animale din specii vulnerabile (Convention on the International Trade in Endangered Species – CITES). Pe lista discuţiilor se află propuneri privind reglementarea comerţului în cazul a cinci specii de rechini considerate în pericol. La o întâlnire similară din 2010, norme similare propuse nu au reuşit să întrunească majoritatea necesară de două treimi din voturile participanţilor. De data aceasta, susţinătorii măsurilor spun că au un sprijin mult mai larg inclusiv în rândul ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare şi sunt optimişti că voturile necesare vor fi întrunite.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Un comentariu

  1. Sunt de parere ca in prezent atacurile rechinilor asupra oamenilor au devenit foarte frecvente din cauza cresterii populatiei,dezvoltarii turismului litoral si consider ca este mai bine sa dispara rechinii decat sa moara oameni nevinovati din pricina ranilor si hemoragiei pe plaje. De vreme ce aceata supa din inotatoare este o delicatesa, afacerea poate continua.De asemenea , numarul rechinilor pescuiti pentru aceasta mancare nu se compara cu numarul aproape astronomic de porci, gaini vite si oi ucise de oameni pentru satisfacerea ,,necesitatii,, de a consuma carne.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger