Cel mai verde aeroport din lume va fi construit în Mexico City

0

Învelit într-o “piele” unică, viitorul aeroport din Mexico City va permite aerului şi luminii să circule în interior, va colecta apa de ploaie, se va autosusţine şi va oferi, totodată, imagini spectaculoase ale avioanelor zburând deasupra lui. Construcţia proiectului începe anul viitor, scrie FastCoExist.

 

 

Planul este ca, în patru ani de la începerea lucrărilor, proiectul să fie finalizat complet. Odată ce aeroportul va deveni funcţional, el va fi unul dintre cele mai mari din lume, întinzându-se pe o suprafaţă de peste jumătate de milion de metri pătraţi. Dar, mai important, va fi cel mai verde aeroport din lume: capabil să se autosusţină, prietenos cu mediul înconjurător. În loc de clasicele terminale (asemănătoare unor uriaşe depozite), aeroportul va avea o singură structură gigantică, învelită într-o membrană unică (precum o piele), care va lăsa înăuntru aerul şi lumina, va colecta apa de ploaie şi va oferi o privelişte impresionantă călătorilor.

 

 

În această membrană care va servi şi ca acoperiş vor fi integrate panouri fotovoltaice şi reflectoare, precum şi structuri menite să creeze umbră, să realizeze izolaţia termică, dar şi să lase lumina naturală în interior, ca să nu fie nevoie de iluminat artificial suplimentar. Anexele aeroportului şi terenurile din preajma acestuia vor avea şi mai multe panouri solare integrate, pentru a acoperi mare parte din necesarul de energie al aeroportului. Acesta va avea propria uzină de producere a curentului, situată în aeroport. Deşi iniţial guvernul mexican a cerut două terminale, designerii proiectului au condensat totul într-un spaţiu vast, singular.

Scopul acestei idei a fost renunţarea la mijloacele de transport dintre terminale (trenurile); astfel, pasagerii vor merge pe jos de la o poartă la alta, se va economisi energie, iar conexiunile între zboruri vor fi mai uşoare şi mai simplu de făcut. În cea mai mare parte a timpului, aeroportul nu va folosi aer condiţionat, ci se va baza pe aerul venit de afară (Mexico City se află la 2.250 de metri altitudine). Aeroportul va trata şi recicla apa folosită în interiorul său. Structura sa va fi uşoară şi concepută să funcţioneze cu minim de energie; de asemenea, vor fi folosite, la construcţie, materiale prefabricate produse local.

 

 

“Acest aeroport va fi un test pentru inovaţiile în materie de design şi construcţie de astfel de facilităţi şi o moştenire pentru viitor. Va fi capabil să se adapteze schimbărilor oraşului, aviaţiei şi tehnologiei din viitor”, consideră Piers Heath, reprezentant al echipei care va construi aeroportul. Această echipă speră ca, prin noul proiect, să inspire şi alte oraşe, care să regândească vechile aeroporturi în termenii noilor invenţii şi idei din domeniu.

 

Sursa şi foto: FastCoExist

 

Puteţi citi şi:

Încălzirea globală ne aduce zboruri mai pline de “hopuri”

Premiu de peste un milion de dolari pentru cel mai verde avion


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger