Cel mai vechi parc natural din Africa, vânat de o companie petrolieră britanică

1

Compania petrolieră britanică Soco duce un război plin de violenţe şi intimidări faţă de cei care se opun planurilor sale de a fora după petrol în Parcul Naţional Virunga, din Congo, scrie publicaţia The Ecologist. Compania a finanţat rebeli înarmaţi, a încurajat atacuri asupra pădurarilor, a subvenţionat false proteste şi se pare că are legătură cu tentativa de asasinare a şefului pădurarilor din parcul Virunga, Emmanuel de Merode, susţine publicaţia citată.

 

 

Parcul Naţional Virunga din Republica Democrată Congo se află în patrimoniul mondial şi este habitatul mai multor specii, printre care gorila de munte – 220 de exemplare trăiesc acolo, adică un sfert din populaţia globală a acestei specii. Dar parcul este ameninţat de ambiţiile companiei Soco International PLC, una dintre cele mai mari 200 de companii britanice, care vrea să caute petrol pe teritoriul rezervaţiei. Compania a uzat de toate mijloacele murdare posibile pentru a răspândi frică şi violenţă în estul congolez. Deşi oamenilor le-a fost frică să vorbească despre metodele companiei şi ce se întâmplă în Congo, un raport al organizaţiei Global Witness scoate totul la lumină: Drillers in the mist’: How secret payments and a climate of violence helped UK firm open African national park to oil – este titlul documentului bazat pe o anchetă sub acoperire în Congo, realizată de producători de film britanici.

Activişti şi pădurari au fost arestaţi, reţinuţi, uneori bătuţi, înjunghiaţi, pentru că au criticat acţiunile companiei. Un incident extrem de grav este şi tentativa de asasinare a managerului belgian al pădurarilor parcului, Emmanuel de Merode, în luna aprilie a acestui an. De Merode a fost împuşcat în aceeaşi zi în care a trimis un raport critic faţă de activităţile Soco către procuratură. O serie de mesaje de ameninţare au făcut legătura între tentativa de asasinat şi compania Soco, deşi aceasta a negat orice implicare, admiţând, însă, că este posibil ca unii “susţinători” ai companiei ar fi putut trimite mesajele. Acuzaţiile de corupţie merg direct la figuri reprezentative ale companiei, despre care raportul citat spune că au oferit mii de dolari pădurarilor pentru a le deveni complici sau că au plătit trupe armate pentru a intimida opozanţii ori oficiali congolezi, luaţi drept “consultanţi” de către companie, care au făcut un lobby intens, apoi, în public şi în media, pentru planurile Soco.

Compania a derulat teste seismice din luna aprilie a acestui an, în interiorul parcului, timp de şase săptămâni. În ciuda faptului că a emis o declaraţie prin care susţine că nu va derula alte acţiuni de tip exploatare sau foraj în Parcul Virunga, dacă UNESCO şi guvernul congolez vor considera astfel de activităţi a fi incompatibile cu statutul parcului, compania vorbeşte în continuare de planuri de viitor sigure în privina extragerii petrolului din rezervaţie. Violenţele asupra pădurarilor, asupra localnicilor care nu sunt de acord cu planurile companiei, asupra activiştilor de mediu pun în pericol turismul în Parcul Virunga; un studiu al WWF estimează că veniturile aduse de parc, din turism, ar fi de 400 de milioane de dolari anual.

 

Citiţi întreaga poveste pe The Ecologist.

 

Sursa: The Ecologist

Foto: WWF / © naturepl.com / Christophe Courteau / WWF-Canon

 

Puteţi citi şi:

Cel mai mare baraj hidroelectric din lume va fi construit în Congo

Comerţul ilegal cu animale sălbatice ameninţă siguranţa naţională a statelor

Din Congo în România: cât de greu e să fii emigrant african la Bucureşti


Un comentariu

  1. Avem si noi cazuri din astea, Rosia Montana, gazele de sist, peste tot in lume, in America de sud mai ales, si-au bagat Americanii si Englezii coada sa sape resursele, ignorand si distrugant natura. Daca continuam tot asa, in 100 de ani o sa avem o planeta putreda in care o sa ne fie sila sa traim.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger