Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai vechi ADN de Homo Sapiens relevat până în prezent, o descoperire care ar putea ajuta la elucidarea misterului răspândirii rasei umane pe planetă, scrie Phys.org. Studiul care vorbeşte despre această descoperire a fost publicat în revista Nature şi coordonat de Svante Paabo, specialist în genetică în cadrul Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.
Mostra de ADN provine de la un os femural de Homo Sapiens, găsit întâmplător pe malul unui râu siberian, în anul 2008; se crede că osul aparţine unui bărbat care a murit acum 45.000 de ani. ADN-ul osului conţine şi urme ale speciei neandertalienilor, a căror prezenţă a fost confirmată de alte descoperiri în Eurasia. Studiul care vorbeşte despre descoperire susţine teoria “În afara Africii”, care prezintă scenariul potrivit căruia primii oameni au evoluat în estul continentului african, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani, apoi au părăsit continentul. Posibilitatea de a data momentul împerecherii acestora cu rudele neandertaliene din Eurasia ar putea indica o parte importantă a călătoriei lui Homo Sapiens în afara Africii.
Cercetarea a relevat că osul descoperit în Siberia conţine mai mult ADN neandertalian decât se găseşte în indivizii non-africani ai prezentului. Un calendar molecular calculat în baza diferenţelor dintre ADN-ul neandertalian şi cel descoperit în Siberia le-a permis cercetătorilor să estimeze că interacţiunea dintre neandertalieni şi Homo Sapiens s-ar fi produs cu 7.000 – 13.000 de ani înainte de existenţa celui căruia i-a aparţinut osul găsit în 2008, adică acum aproximativ 60.000 de ani.
Sursa şi mai multe detalii: Phys.org
Foto: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology
Puteţi citi şi:
Ebola este de 50 de ori mai veche decât omenirea
Moştenirea genetică şi potenţialul copiilor
A fost descoperit cel mai vechi ADN uman