Cel mai varză film românesc din ultimul deceniu

0

Ultima generație de regizori români, în frunte cu locomotiva Cristi Puiu, au dat de atîtea ori lovitura în ultimul deceniu încît o publicație spaniolă spunea recent că românii nu pot să facă filme proaste. Spaniolii nu l-au văzut pe ăsta:

 

 

Despre filmul Cristinei Nichituș, Și totul era nimic, criticul Andrei Gorzo spune: în viaţa mea n-am văzut aşa ceva; Iulia Blaga încearcă să-l povestească: arabul Abdulah care s-a convertit la creştinism devenit Adrian Ţîţădemîţă, mare maestru al manelelor şi pictor de icoane, fosta lui amantă, Margareta, care e cam curvă, îşi arată sînii la bară pentru a servi pe urmă de model pentru icoanele cu Maica Domnului ale manelistului, o “preşedintă” (nu se ştie de care fel), o femeie tînără care moare de cancer după ce a ctitorit o biserică, o păpuşăreasă care plăteşte la final pentru păcatele tuturor, deşi “practic” e condamnată doar pentru escrocherie, un preot lăsat de nevastă cu care flirtează marionetista, un patron de echipă de fotbal (care are şapcă parcă pentru a semăna cu George Copos şi care n-are nici o legătură cu acţiunea), un arbitru (şi el colateral), o reporteriţă fîşneaţă de televiziune care nici ea nu se prea înţelege ce hram poartă, şi alţii. Regula după care apar în cadru e simplă şi am verificat-o de mai multe ori: cînd sînt deja cel puţin două persoane, apar rînd pe rînd sau împreună şi celelalte, deşi n-au neapărat treabă pe acolo.

Și tot Iulia Blaga, despre calitățile tehnice ale filmului: Uneori ai surpriza să vezi că actori cu gura închisă vorbesc totuşi, alteori îi vezi vorbind, dar nu se aud de nicăieri. Alteori se aud toţi deodată.

Filmul ar putea fi un favorit al petrecerilor camp/hipsterești cu vizionări de filme foarte proaste și deliciile încep de la trailer:

 

 

Poate că au apărut și alte filme proaste în ultimii ani dar Și totul era nimic se distinge și pentru alte două motive: 1 Regizoarea era (mai este?) decan la UNATC, la regie de film și 2 În 2004, cînd a fost selectat pentru finanțare publică, Moartea domnului Lăzărescu a fost respins. Lăzărescu a ieșit pînă la urmă la lumină dar cum ar fi fost dacă nu? E posibil să nici nu mai fi existat un Nou Val.  Nu-i nimic, Nichituș a mai făcut unul:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger