Cel mai traficat animal din lume

0

Pangolinul e un animal solitar, acoperit în întregime cu solzi — singurul mamifer cu această adaptare –, care se caţără prin copacii regiunilor tropicale din Asia şi Africa şi se hrăneşte  anual cu 7 milioane de furnici şi termite. Când se apără de prădători, devine tot un ghem de solzi. Slabe şanse să-l fi întâlnit în carne şi oase, însă cele mai mari şanse ar fi într-o farfurie. Pangolinul este, în acest moment, cel mai intens traficat animal din lume, carnea lui fiind socotită o delicatesă.

 

_80790887_pangolin_andchild_ap624b

 

Unul dintre motivele pentru care e dificil să vezi un pangolin este faptul că nu o duce deloc bine în captivitate — majoritatea mor. În lume există doar şase grădini zoologice din lume unde se află exemplare ale acestei specii, singura din Europa fiind la Leipzig. Deşi este cel mai traficat din lume, pangolinul nu figurează aproape niciodată printre “superstarurile” campaniilor pentru salvarea speciilor, cum ar fi elefanţii, tigrii ori rinocerii sau urşii panda, care alcătuiesc aşa-numita “megafaună carismatică“. După cum a remarcat prinţul William, citat de BBC, “pangolinul riscă să dispară de dinainte ca oamenii să fi auzit de el.”

 

 

Cu toate acestea, în fiecare an peste 100.000 de pangolini sunt obiectul braconajului, cu destinaţia China şi Vietnam. În aceste ţări, un kilogram din carnea lui poate ajunge într-un restaurant şi la 250 de dolari, iar un kilogram din solzii lui, despre care se spune că au proprietăţi curative magice, poate ajunge şi la 1500 de dolari. Potrivit organizaţiei neguvernamentale Save Vietnam’s Wildlife, pangolinii au dispărut din pădurile vietnameze, în prezent fiind introduşi ilegal în ţară din Indonezia sau Malaezia. De aici, pătrund încărăcături de câteva tone, care pot fi vii sau morţi, proaspeţi sau congelaţi. Organizaţia spune că autorităţile nu au făcut nimic să combată traficul, iar animalele continuă să fie vândute în pieţe, fie pentru mâncare, fie pentru vindecarea cancerului, a acneei şi a altor boli şi afecţiuni. “90 de milioane de vietnamezi nu mai pot vedea pangolini în propria ţară, pentru că o mână de oficiali bogaţi şi oameni de afaceri vor să-i mănânce. Dezgustător,” spune Nguyen Van Thai, de la Save Vietnam’s Wildlife.

 

_80790610_pangolin_bag_afp624

 

Pangolinul e unul din nenumăratele animale ameninţate cu dispariţie, care se poate îngroşa oricând rândurile speciilor rămase doar în atlas. Potrivit raportului Planeta Vie, lansat anul trecut de WWF, populațiile de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile s-au redus cu 52% din anul 1970. Cu alte cuvinte, peste jumătate din speciile de pe planetă au dispărut în ultimii 40 de ani.

Sursa: BBC

Foto: AP

Puteţi citi şi:

Elveţia şi-a ucis ultimul urs, pentru că oamenii se temeau de el

Cercetătorii au ucis 890 de lupi într-un experiment

FOTO În lumea nevăzută a urşilor panda

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger