Cel mai tânăr pacient chinez cu cancer la plămâni are 8 ani. Cauza: poluarea aerului

0

China este, deja, renumită pentru calitatea extrem de proastă a aerului respirat de locuitorii săi, un aer foarte poluat, care creează diverse probleme de sănătate populaţiei. Cea mai recentă victimă a acestei poluări este o fetiţă de numai 8 ani, diagnosticată cu cancer la plămâni. Chiar luna trecută, poluarea aerului a fost declarată oficial carcinogenă.

 

 

Medicii unui spital din provincia chineză Jiangsu au dat categoric vina pe poluarea aerului pentru cancerul dezvoltat de fetiţa de numai 8 ani, scrie publicaţia Time. Se pare că fetiţa locuieşte, cu familia ei, alături de un drum foarte intens circulat şi a fost expusă particulelor toxice şi prafului din aer. A devenit cel mai tânăr pacient chinez diagnosticat cu cancer la plămâni din istoria medicală a ţării – un titlu pe care cu siguranţă nu şi l-a dorit. Luna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a catalogat, pentru prima oară, poluarea aerului drept cauză a cancerului, pe lângă alte cauze cunoscute până acum. Potrivit OMS, poluarea aerului a cauzat 220.000 de decese din cauza cancerului în anul 2010 şi mai bine de jumătate din decesele înregistrate ca urmare a îmbolnăvirii de cancer la plămâni au fost localizate în Asia de Est. Decesele cauzate de cancer la plămâni în China s-au înmulţit de mai bine de patru ori în ultimele trei decenii, spun statisticile guvernamentale citate de Time.

Problema este foarte gravă în nordul Chinei, unde sistemele de încălzire bazate pe cărbune adaugă şi mai multă mizerie aerului deja poluat. Aceste emisii au scurtat speranţa de viaţă a chinezilor care locuiesc în nordul râului Huai cu o medie de cinci ani, arată un studiu publicat anul acesta de revista americană de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences. În Harbin, un oraş din nordul Chinei, poluarea a fost atât de densă luna trecută, încât copiii au primit o zi liberă de la şcoală, numită „smog day”, drumurile au fost închise şi avioanele ţinute la sol. Nivelul particulelor toxice din aer a depăşit de sute de ori concentraţiile admise. În Beijing, oraş supranumit „capitala smogului”, cancerul este principala cauză a deceselor, în prezent, iar cancerul la plămâni a ajuns să reprezinte 60% din totalul cazurilor de cancer în numai 10 ani.

În capitala Chinei, lucrurile sunt atât de grave, încât situaţia de acolo a fost numită „aer apocalipsa”. Singurul aspect pozitiv este că guvernul chinez nu mai poate ţine lucrurile sub preş şi a început să ia măsuri pentru rezolvarea problemei: a anunţat un plan de curăţare a aerului până în anul 2017, care implică o investiţie de 817 milioane de dolari. În zilele care vor primi un „cod roşu de poluare” (când smogul va atinge cote periculoase), şcolile din Beijing, spre exemplu, vor fi închise şi jumătate din maşinile care circulă de regulă în oraş vor fi nevoite să rămână acasă. Măsurile anunţate de guvernul chinez sunt mai bune decât a nu face nimic, dar mulţi analişti se întreabă de ce nu s-au făcut mai multe până acum, pentru a nu se ajunge în această situaţie şi pentru a fi protejaţi locuitorii Chinei. Vestea diagnosticării fetiţei de 8 ani cu cancer la plămâni a fost intens comentată de sute de persoane, iar locuitori din China şi-au exprimat temerea că sănătatea le este pusă în pericol de faptul că locuiesc în zone unde aerul efectiv ucide.

Sursa şi foto: Time

Puteți citi și:

FOTO China, cu și fără smog

Aer la cutie pentru chinezii din orașele înecate în smog

Poluarea aerului provoacă 2 milioane de decese anual

 VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: ”E”-urile respirate de bucureșteni provoacă anual sute de morți


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger