Cel mai sărac președinte din lume, nominalizat la Nobelul pentru Pace

0

José “Pepe” Mujica, președintele Uruguayului, prima țară din lume unde s-a legalizat vânzarea de cannabis, a fost nominalizat și anul acesta la Premiul Nobel pentru Pace. Atât membrii partidului său de stânga, cât și o organizație neguvernamentală germană, l-au propus pe Mujica la prestigiosul premiu, pentru politica revoluționară în materie de legalizare a producției și vânzării de marijuana, ambele controlate de stat. Mujica este considerat cel mai sărac președinte din lume.

 

jose-mujica

 

”Noi încercăm să propunem dreptul de a încerca o altă cale de abordare, atâta vreme cât calea represiunii nu funcționează. Nu știm dacă vom reuși. Avem nevoie de susținere, de spirit științific și de înțelegere că dependența nu este un lucru pozitiv. Însă eforturile noastre merg dincolo de marijuana ca atare — ce încercăm noi să contracarăm este traficul de droguri,” a arătat Mujica în cadrul unui summit al liderilor sud-americani. Potrivit președintelui, care a mai fost în trecut nominalizat la acest premiu, legalizarea vânzării și a consumului de cannabis va reduce treptat puterea traficanților de droguri și va duce în cele din urmă la aplicarea militarizată a unei politici prohibiționiste, care eșuează să-i facă pe oameni să renunțe la marijuana.

The Drug Peace Institute, o organizație neguvernamentală din Olanda, care îl susține pe Mujica în competiția pentru Nobel, a mai invocat drept argument, pe lângă măsurile sale în materie de legislația drogurilor, evoluția uruguayanului, de la luptător de gherilă stângistă, care a petrecut 14 ani în închisoare (dintre care, 10 ani în izolare), la președinte ales. ”În loc să se umple de resentimente și să caute răzbunarea pe căi violente, a devenit un adevărat democrat, fiind ales președinte al Uruguayului,” arată scrisoarea de susținere trimisă de organizația olandeză. Anul trecut, Mujica s-a numărat printre cei zece finaliști ai Nobelului pentru Pace, beneficiind de susținerea fostului președinte rus Mihail Gorbaciov, la rândul său laureat Nobel.

Mujica este considerat cel mai sărac președinte din lume, atâta vreme cât duce o viață simplă și donează 90% din salariul său lunar de 12.000 de dolari unor organizații caritabile care susțin programe dedicate persoanelor sărace și micilor întreprinderi. Președintele a refuzat totodată să locuiască în vila luxoasă alocată șefilor de stat, preferând să trăiască la o fermă, iar mașina pe care o conduce este un Wolskwagen Beetle. Cu toate acestea, Mujica refuză eticheta de cel mai sărac președinte. ”Nu sunt cel mai sărac președinte. Sărac este cel care are nevoie de multe lucruri pentru a trăi. Stilul meu de viață e o consecință a rănilor mele. Sunt fiul propriei istorii. Am avut ani buni în care aș fi fost mai mult decât bucuros să am măcar o saltea,” povestește Mujica într-un interviu pentru The Guardian.

Noua lege revoluționară adoptată în Uruguay pe problema cannabisului prevede câteva măsuri specifice, cum ar fi obligarea cetățenilor uruguayeni de a se înscrie într-o bază de date privată, pentru a putea cumpăra marijuana, ”rația” lunară fiind stabilită la 40 de grame. Totodată, cetățenii vor putea cultiva legal șase plante de marijuana pe cap de locuitor, putându-se însă organiza și în grupuri de maxim 45 de membri, pentru a cultiva până la 99 de plante. Statul va asigura, de asemenea, consiliere pentru utilizatorii de droguri. ”Marijuana poate fi nu doar fumată, ca o țigară normală, ci și vaporizată — ceea ce e mult mai puțin dăunător pentru organism — sau poate fi consumată în mâncare, sub forma unor prăjiturele, de pildă,” a mai precizat oficialul uruguayan pe problema drogurilor.

Sursa: Huffington Post

Puteți citi și:

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a primit Premiul Nobel pentru Pace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger