Un şarpe de numai un metru lungime, care trăieşte doar într-un anumit loc dintr-o insulă din Caraibe, a primit titlul de “cel mai rar şarpe din lume”. Specia este catalogată ca fiind în pericol de dispariţie, din moment ce numai 18 exemplare mai există pe planetă, potrivit datelor oficiale.
Şarpele (căruia i se mai spune şi „alergătorul din Santa Lucia”) este mic, neveninos, uşor de manevrat şi blând, spun cei care l-au studiat. Numele i se trage de la faptul că habitatul său este restrâns la o insulă mică din apropiere de insula Santa Lucia, parte a unui lanţ de insule vulcanice care se întind de la Puerto Rico până în America de Sud, despărţind Marea Caraibelor de Oceanul Atlantic. Pe vremuri, zona abunda în aceşti şerpi maronii-pestriţi; dar apariţia mangustelor (mari vânătoare de şerpi) în secolul 19 a dus la decimarea reptilelor. Mangustele au fost aduse acolo din India pentru a controla şerpii veninoşi de pe insulă (pentru a împiedica înmulţirea lor continuă), dar acestea nu au făcut diferenţe, când a fost vorba de pradă, aşa că şi alergătorul din Santa Lucia le-a căzut victimă. De altfel, în 1936, specia a fost declarată dispărută.
Dar, în 1973, un exemplar al speciei a fost capturat în rezervaţia Maria Islands Nature Reserve, pe o insulă foarte mică din sudul coastelor insulei Santa Lucia, unde nu mai existau manguste. Până la sfârşitul anului 2011, oamenii de ştiinţă au mai identificat 11 exemplare din aceeaşi specie pe insula respectivă şi le-au pus emiţătoare. În final, numărătoarea s-a oprit la 18 şerpi care mai supravieţuiesc acolo. Estimări mai optimiste spun că s-ar putea ca numărul total de exemplare să fi ajuns la 100, dat fiind că, în absenţa mangustelor, au putut să se reproducă. Autorităţile din St. Lucia sunt bucuroase că specia nu a dispărut şi spun că localnicii sunt doritori să colaboreze cu oamenii de ştiinţă pentru conservarea acesteia.
Sursa şi foto: Our Amazing Planet