Ceasul responsabil pentru indicarea timpului atomic în Marea Britanie a fost declarat cel mai exact instrument de măsurare a timpului, pe termen lung. Acesta se numără printre câteva ceasuri pe bază de cesiu, construite în laboratoare din Europa, SUA şi Japonia şi menite să funcţioneze ca “frecvenţă standard primară” pentru măsurarea timpului la nivel naţional.
Aceste standarde sunt mediate pentru a obţine Timpul Atomic Internaţional şi Timpul Universal Coordonat, etaloane folosite la nivelul planetar pentru coordonarea unor procese de maximă importanţă, cum ar fi comunicaţiile globale, navigarea sateliţilor şi amprenta temporală a tranzacţiilor computerizate. Metodele folosite pentru realizarea acestui ceas-model vor putea fi folosite şi de alte ţări, pentru a ajuta la îmbunătăţirea măsurării precise a timpului.
Potrivit fizicienilor de la Laboratorul Naţional de Fizică din Marea Britanie, precizia ceasului a fost estimată prin evaluarea elementelor variabile din toate efectele fizice responsabile cu schimbarea frecvenţei ceasului: interacţiuni atomice cu factori externi, ciocniri între atomi, construcţia subsistemelor ceasului ş.a.m.d.
Oamenii de ştiinţă susţin că acest ceas ar putea pierde sau câştiga o secundă la un interval de 138 de milioane de ani, ceea ce îi consolidează statutul de cel mai exact instrument de măsurare a timpului din lume.
Foto: TG Daily
Sursa: International Business Times
Un comentariu
Asta da ceas 🙂 +/- o secunda la un interval de 138 de milioane de ani mi se pare fabulos