Cel mai mic computer din lume are 1mm pătrat

3

Oamenii de ştiinţă au creat cel mai mic computer din lume, care are scopul de a trata pacienţi cu glaucom, potrivit Daily Mail. Dispozitivul are doar 1 milimetru pătrat şi este implantat în ochiul pacientului.

Deşi este foarte mic, conţine un microprocesor, un senzor de presiune, memorie, baterie, o celulă solară şi radio wireless cu antenă care poate transmite date unui dispozitiv extern.

Creat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, computerul, care va deveni disponibil la scară comercială peste câţiva ani, este deja considerat viitorul industriei IT.

Creatorii săi – Dennis Sylvester, David Blaauw şi David Wentzloff – spun că, întrucât radioul computerului neavând nevoie de reglaj pentru a găsi frecevenţa potrivită, acesta poate fi legat la o reţea wireless de computere.

O astfel de reţea poate, în viitor, să monitorizeze poluarea, integritatea structurală sau să supravegheze, spun cercetătorii. “Următoarea provocare este să dezvoltăm sisteme la scară milimetrică, cu aplicaţii pentru monitorizarea corpurilor noastre, mediului şi clădirilor”, spune Dennis Sylvester. “Fiind atât de mici, putem produce sute de mii”, mai spune acesta.

Sistemul dezvoltat de cercetători este un monitor al presiunii care se implantează în ochiul pacientului pentru a monitoriza în continuu progresul glaucomului, o boală care duce la orbire.

Procesorul din interiorul acestui computer foloseste un design unic şi consumă extrem de puţină energie. Devine activ la fiecare 15 minute şi consumă o medie de 5,3 nanowaţi.

Pentru ca bateria să rămână încărcată este nevoie de expunere la lumină interioară timp de zece ore pe zi sau la Soare, timp de o oră jumătate.

Foto: Gyouho Kim / University of  Michigan

Citiţi şi:

5 modalităţi simple de a vă feri de radiaţii telefonului mobil

Teleempatia, o posibilă reţea socială a creierelor

Un telescop NASA a depistat 54 de planete prielnice vieţii

Tags:3 comentarii

  1. daca ii pune o antenutza cat un fir de par,poa sa faca shi cel mai mic satelit artificial al pamantului.1 miliard de d.alea pa orbita cred ca ar putea face ceva.

  2. Pingback: CE STIM OFICIAL: Cel mai mic computer din lume are 1 mm patrat. Transmite radio si poate fi folosit pentru supraveghere « Saccsiv's Weblog

  3. Pingback: WORLDLINES - June 28, 2009

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger